Nieuws/Binnenland
444841
Binnenland

’Groep Martha had lek bij marechaussee’

Amsterdam - Een 51-jarige Schiphol-medewerker van de marechaussee zou gevoelige informatie gelekt hebben aan de groep rond de geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha. Martha’s vertrouweling Yakhlaf werd op oudejaarsavond jongstleden geliquideerd. Dat blijkt uit onderzoeksinformatie waarover De Telegraaf beschikt.

De recherche ontdekte het brisante lek kort na de liquidatie van topcrimineel Gwenette Martha in mei 2014. In een auto van zijn vertrouweling Chadid Yakhlaf (27) uit Amsterdam lagen prints met vertrouwelijke informatie van de Marechaussee.

Het ging om uitgeprinte schermweergaven van het informatiesysteem van de KMAR. Wat er precies op stond, wil het Openbaar Ministerie nu niet zeggen. Het was de start voor een onderzoek naar de medewerker van de marechaussee. Peter de V. werkte als ict-contactpersoon voor de Brigade Grensbewaking.

De Schipholmedewerker werd in oktober opgepakt. In de zestien maanden daarvoor tapte en observeerde de recherche hem. Tijdens verhoor verklaarde De V. informatie aan criminelen te hebben verstrekt, nadat hij zeer ernstig was bedreigd. De KMAR-medewerker vertelde uit angst voor represailles niet aan wie hij informatie door had gespeeld.

Lees hier de hele reportage