Nieuws/Binnenland
444845
Binnenland

Inbeslagnames in ons land bedraagt 14 procent van EU

Nederland is knooppunt wildstropers

Utrecht - Nederland is een belangrijke schakel in de nietsontziende, illegale smokkel in bedreigde wilde dieren. „Qua afzetmarkt, maar ook op het gebied van doorvoer”, zegt criminoloog Daan van Uhm die onder meer cijfers in de Europese Unie onder de loep nam. Hij promoveert vandaag.

Op EU-niveau vertegenwoordigt ons land maar liefst 14 procent van de inbeslagnames van dieren en dierproducten door douane en politie. „Wellicht vanwege de effectieve handhaving. Maar ook door de centrale ligging en de aanwezigheid van een grote haven en luchthaven vormen we een aantrekkelijk transitland. Zo nam de douane op Schiphol in 2012 ruim vijftig slagtanden uit Afrika met Aziatische bestemming in beslag.”

Nederlandse wildlifestropers en -handelaren maken tevens gebruik van contacten en smokkellijnen met de voormalige Nederlandse koloniën, constateert hij. „Zoals in Suriname waar grote aantallen levende vogels zoals kolibries en papegaaien vandaan komen of in Indonesië, een belangrijk herkomstland van levende reptielen en reptielproducten.”

De afzetmarkt in ons land is groot en divers. „Naast de levende dieren - vogels en reptielen - gaan ook hier Chinese medicijnen waarin tijgerbotten zouden zitten over de toonbank. Of neem de huiden van reptielen die massaal in tasjes en horlogebandjes voor de modebranche worden verwerkt. Verder komen ook nog steeds grote partijen koraal ons land binnen.”

Lees verder:  ’Stroperij is big business’ EN Hollandse kopstukken komen moeiteloos aan exportpapieren