Nieuws/Binnenland
444873
Binnenland

Beleggers bezorgd over banken

AMSTERDAM - Beleggers hebben momenteel wereldwijd weinig vertrouwen in de aandelen van banken en verzekeraars. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan kregen financiële bedrijven maandag harde klappen op de beurzen.

In Frankfurt leidden de kolossen Deutsche Bank en Commerzbank de dans, met koersverliezen van bijna 10 procent. Analisten wezen onder meer op de risico's van verdere tegenvallers bij Deutsche Bank. De grootste bank van Duitsland probeert minder afhankelijk te worden van zijn kwakkelende zakenbank en heeft daarnaast een grote blootstelling aan de oliesector. Daar zorgt de forse daling van de olieprijs voor grote financiële zorgen.

De beurswaarde van Deutsche Bank zakte maandag naar het laagste niveau van de afgelopen zeven jaar. Ook andere Europese banken moesten het ontgelden. Zo zakte ABN AMRO door een min van 7 procent tot onder de introductieprijs van het aandeel (17,75 euro) en leverde ING 6 procent aan beurswaarde in. De grote Franse en Britse banken leverden ook flink in.

Bankaandelen worden onder meer hard geraakt door de zorgen over de internationale economie en de aanhoudend lage rente, die weer een gevolg is van de zwakke economische groei. De lage rente kan een forse rem zetten op de winstgevendheid van de banken. Een analist wees tegen Financial Times ook op de problemen in de oliesector. Daardoor zouden veel grote investeerders uit olielanden nu hun geld weghalen, onder meer uit hun beleggingen in grote banken.

In New York gingen banken ook hard onderuit. Goldman Sachs stond maandagavond onderaan de Dow Jones met een verlies van 6 procent. Andere toonaangevende concerns als JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America werden 3 tot 5 procent minder waard.