Nieuws/Binnenland

Premier Curaçao: ‘Drugsbende pleegde aanslag op mij’

Het had weinig gescheeld of Curaçao was twee jaar geleden opnieuw opgeschrikt door een schokkende politieke moord. De huidige minister-president Ben Whiteman werd in 2014 op de korrel genomen door een huurmoordenaar.

WILLEMSTAD

„Ik zat thuis op mijn balkon en er was een vent op een motorfiets daarbuiten die een pistool trok. Vanwege een gegil kon ik net op tijd dekken”, vertelde premier Whiteman dit weekeinde in het radio-programma Wat een Week op Paradise FM.

De schutter ontglipte na een wilde achtervolging aan de politie. Het ware motief kent de partijgenoot van de vermoorde Helmin Wiels niet. Maar de toenmalige minister van Gezondheid, Milieu & Natuur concludeert nu voor het eerst openlijk dat de aanslag te maken had met zijn plannen voor verbeteringen in een vissershaven.

„De plek waarop we bezig waren bleek een landingsplaats voor drugs. Mijn beleid was hiervoor een belemmering.” Een aanslag vanuit die hoek vindt hij een ’plausibele verklaring’. Sinds de aanslag slaapt Whiteman ’in een bunker’.

De georganiseerde misdaad is op het Caribische eiland veel dieper geïnfiltreerd dan velen beseffen, meent de politicus van Pueblo Soberano. „Je zou verbaasd zijn tot waar.”