Nieuws/Binnenland
445223
Binnenland

Mogelijk burgerdoden bij Nederlandse bombardementen

Den Haag - Door Nederlandse bombardementen in Irak zijn mogelijk burgerslachtoffers gevallen. Twee gevallen worden daarom nu onderzocht.

Dat schrijft het kabinet in antwoorden aan de Tweede Kamer. Die stelde maar liefst 246 aanvullende vragen over de uitbreiding van de missie tegen IS. Nederland gaat de extremisten ook in Syrië bombarderen.

Het kabinet meldt dat Nederland tot nu toe 1700 missies heeft uitgevoerd in Irak. Daarbij is 1300 keer een precisiewapen ingezet. In twee gevallen leidde dat dus mogelijk tot burgerslachtoffers. Die gevallen worden onderzocht, al is dat in de praktijk erg moeilijk te doen in door IS gecontroleerd gebied. De Kamer zal nog worden geïnformeerd over de uitkomsten. Het kabinet zegt ook in Syrië er alles aan te doen om burgerslachtoffers te vermijden, maar kan niet uitsluiten dat er ook burgers worden geraakt.

Het kabinet geeft aan dat de Russische militaire betrokkenheid in Syrië “een complicerende factor” is en dat “baart het kabinet grote zorgen”. Volgens de betrokken ministers richt de “overgrote meerderheid” van de Russische aanvallen zich op gematigde oppositiegroeperingen. Oppositiegroeperingen die dus tegen Assad zijn, waaronder groeperingen die steun krijgen van Nederland en de VS. Meerdere bronnen melden dat Rusland bewust burgerdoelen aanvalt. “Nederland heeft Rusland herhaaldelijk opgeroepen om aanvallen op de Syrische gematigde oppositie onmiddellijk te stoppen, burgerslachtoffers te vermijden, en zich te richten op de strijd tegen ISIS en een politieke oplossing voor het Syrische conflict”, schrijft het kabinet.