Nieuws/Buitenland
445240
Buitenland

'Oekraïne brug tussen Moskou en Westen'

MOSKOU - De afwikkeling van de Oekraïense crisis moet leiden tot een verzoening tussen Rusland en het Westen. De besprekingen over Oekraïne moeten van Kiev een brug tussen het Oosten en Westen maken, niet een buitenpost in de strijd tussen het Westen en Oosten. Dit vraagt wel om een nieuwe vorm van denken. Dat zei de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger zaterdag in een interview voor de Russische televisie.

Tegelijkertijd gaf hij geen uitsluitsel over de vraag of de VS en Rusland de enige landen zijn die een definitief besluit over Oekraïne kunnen maken. ,,Frankrijk en Duitsland zijn de belangrijkste Europese landen. Geografisch gezien liggen ze dichter bij Oekraïne dan de VS.''

Niettemin benadrukte de 92-jarige Kissinger dat permanente dialoog tussen Moskou en Washington cruciaal is om de mondiale stabiliteit te bewaren. ,,Er moet een gemeenschappelijk doel zijn. Anders zal de situatie steeds gevaarlijker worden. Ik denk dat de VS en Rusland geïnteresseerd zijn in het voorkomen van nieuwe onbestuurbare gebieden op de wereldkaart, vooral die een bedreiging vormen voor het wereldwijde evenwicht. Daarom is het van belang dat Rusland en de VS een permanente dialoog hebben'', zei hij.

Kissinger merkte verder op dat de wereld op dit moment een zeer moeilijke tijd doormaakt in de internationale politiek. ,,Maar het is niet de meest gevaarlijke'', voegde hij eraan toe.

De voormalig minister was vorige week op bezoek in Moskou, waar hij een ontmoeting had met de Russische president Vladimir Poetin. Ze spraken over de actuele problemen, zei een Kremlin-woordvoerder.

Henry Kissinger diende als minister van Buitenlandse Zaken in de jaren zeventig onder de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. Hij was een van de architecten van het Amerikaanse beleid om de spanningen met de Sovjet-Unie te verlichten. De afgelopen decennia bleef hij een van de meest prominente Amerikaanse deskundigen op het gebied van buitenlandse zaken.