Nieuws
445250
Nieuws

Loterijverlies kent voorlopig alleen verliezers

AMSTERDAM - De meer dan honderdduizend mensen die zich hebben aangemeld bij de stichting Loterijverlies worden door hun deelname eigenlijk alleen maar armer.

Ze hopen via deze stichting geld terug te krijgen van de van misleiding beschuldigde Staatsloterij, maar het ontbreekt aan toezicht en is het maar de vraag of de Staatsloterij ooit iets terugbetaalt.

Onthullingen over de stiekem aangepaste voorwaarden van claimstichting Loterijverlies zorgden dit weekeinde voor onrust onder de deelnemers.

Uit onderzoek van De Telegraaf bleek dat Loterijverlies stilzwijgend de financiële bijdrage van de leden bij een eventuele schikking met de Staatsloterij met een derde had verhoogd. Na de publicatie draaide de stichting de stiekeme verhoging snel weer terug. Wel vroeg het de deelnemers om een „extra bijdrage van 9,95 euro als tegemoetkoming voor de hoge kosten die wij moeten maken”.

Schimmig

Wat die kosten dan precies inhouden, blijft volkomen onduidelijk. Net zo schimmig als eigenlijk alles rond de op het Kanaaleiland Guernsey gevestigde claimstichting.

Zo blijkt dat Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet met zijn stichting de belangrijkste regels schendt van de door de consumentenorganisaties omarmde Claimcode voor soortgelijke claimstichtingen. Zo is Roets eigen juridisch-adviesbureau Morand de enige bestuurder van Loterijverlies, en is er verder geen enkele toezichthouder die hem in de gaten houdt.

Bedenkelijke structuur

En terwijl het volgens de Claimcode onwenselijk is dat er personen in het stichtingsbestuur zitten die een financieel belang bij de claimstichting hebben, geldt dat bij Loterijverlies voor het voltallige bestuur.

Ook valt op dat zowel de stichting Loterijverlies als de bestuurder Morand onlangs naar een postbus op het fiscaal aantrekkelijke Kanaaleiland Guernsey is verhuisd. Vragen over de bedenkelijke structuur en de plotselinge verhuizing naar Guernsey worden niet beantwoord.

Rolls Royce

„Wij doen geen mededelingen over ons interne beleid en strategie”, reageert de ingehuurde woordvoerder. Al net zo opvallend is het wagenpark waarvan oprichter Ferdy Roet zichzelf afgelopen jaren voorzag. Eerst kocht hij een knalgele Lamborghini Lagardo, voorheen van een Chinese mensenhandelaar die in zijn cel zelfmoord pleegde. Vervolgens reed Roet rond in een Bentley en sinds kort maakt hij indruk op de bewoners van het dorpje Scharwoude met zijn glimmende Rolls Royce.

Volgens advocaat Bregje Krijnen, één van de opstellers van de Claimcode, staan er bovendien enkele opvallende bepalingen in de algemene voorwaarden van Loterijverlies. Met name de voorwaarde waarin de claimstichting namens de leden bepaalt of zij akkoord gaan met een schikkingsvoorstel, verbaast haar.

Rechten opgeven

„In feite zegt de stichting daar: 'we gaan voor u onderhandelen met de Staatsloterij en sluiten een deal zonder deze eerst aan u voor te leggen'. Dan zou Loterijverlies dus in principe namens alle leden akkoord kunnen gaan met nul euro schadevergoeding, terwijl het wél zijn eigen kosten van de Staatsloterij vergoed krijgt. Het is raar dat de deelnemers hun rechten op dit punt moeten opgeven na akkoord te gaan met de voorwaarden.”

Volgens de advocate is het ook nog maar de vraag of de Staatsloterij überhaupt tot terugbetaling van geld aan loterijdeelnemers zal overgaan. „De rechter heeft weliswaar bepaald dat de Staatsloterij misleidend is geweest in reclame-uitingen, maar of deelnemers daarvan schade hebben geleden, is veel moeilijker te bewijzen.”

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone ? Klik dan hier