Nieuws/Binnenland
445253
Binnenland

Spreekverbod geschorste aanklager geëist

AMSTERDAM - De advocaten van de in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven eisen een spreekverbod voor de geschorste officier van justitie Lucas van Delft. Ze willen het verbod omdat Van Delft zaterdag hun cliënt in een interview in NRC Handelsblad ,,zonder enige onderbouwing wegzet als crimineel''. Advocaat Gerard Spong: ,,Van Delft vindt blijkbaar alles geoorloofd om zijn eigen reputatie te redden.''

Van Laarhoven kreeg vorig jaar tot 103 jaar strafgevangenisstraf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company in Nederland.

 

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek naar Van Delft begonnen. Hij wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar bij de politie onder een valse naam heeft gemeld dat mensen van plan zouden zijn om hem te liquideren. In het interview in NRC Handelsblad erkent hij ,,ruiterlijk'' dat hij fouten heeft gemaakt.

 

Van Delft zegt dat hij zelf bij de politie is gaan melden dat hij om het leven zou worden gebracht, omdat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon. Hij is naar eigen zeggen sinds begin 2015 herhaaldelijk met de dood bedreigd.

 

De geschorste officier van justitie leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. De Thaise rechter veroordeelde de Nederlander uiteindelijk, omdat de verkoop van softdrugs in Thailand illegaal is. ,,Ook al gebeurde dat in Nederland, waar softdrugs mogen worden verkocht'', stelt Spong.

 

Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand. Inmiddels zit hij anderhalf jaar in Thailand vast, onder erbarmelijke omstandigheden, laten zijn advocaten weten. ,,De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog altijd open en voldoen aan alle regels van de overheid.''

 

Het OM wil zaterdag nog niet ingaan op de eis tot een spreekverbod.