Nieuws/Binnenland
445258
Binnenland

Geschorst en boete vanwege bloeddrukpil

Biljarter ziek van ’doping’

BERGEIJK - Hobbybiljarter Harrie van de Ven is er ziek van. ,,Goed ziek…!” bevestigt hij, en een zucht glipt mee met zijn woorden. ,,Alle spanningen komen er nu uit.” De 54-jarige driebandenspeler uit Bergeijk ligt thuis in bed en zou het liefst diep willen wegkruipen.

Wéggezet was hij al, door de Nederlandse dopingautoriteiten. Die hebben hem zwaar gestraft voor een pilletje dat zijn huisarts had voorgeschreven: ’metoprololsuccinaat’, veel gebruikte bètablokker tegen hoge bloeddruk die tevens de hartslag vertraagt.

De onverbiddelijke maatregel van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) te Amsterdam bereikt juist het tegenovergestelde van wat het medicament beoogt: het schaadt Van de Vens fysieke en mentale gezondheid, ervaart hij. Want: een boete van 700 euro als straf voor gebruik van dit ’verboden middel’ én een biljartverbod van anderhalf jaar.

De straf die de Noord-Brabantse amateursporter van ISR kreeg opgelegd, heeft zijn bloeddruk en hartritme intussen flink opgejaagd.

,,Daar komt dan nog bij”, briest de biljarter, ,,dat ik het hoger beroep tegen deze uitspraak heb verloren en zelf voor de kosten moet opdraaien: nóg eens 1260 euro. Geen vakantie dit jaar!” Harrie van de Ven is magazijnbediende en werkt al 27 jaar voor een textielgroothandel in Eindhoven. Zijn collega’s waren al met de pet rond gegaan voor de ’oneerlijke boete’.

Woordvoerder en ambtelijk secretaris Henk van Aller van het Instituut Sportrechtspraak liet onze biljartverslaggever Bert Voorthuijsen weten dat ISR de richtlijnen van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA ) dient te hanteren - ,,En die geven weinig ruimte voor een eigen interpretatie.”

Het persoonlijke drama voor Van de Ven begon vorig jaar in Apeldoorn. Na een competitiewedstrijd werd bij een dopingtest een geringe hoeveelheid van de hogebloeddrukmedicatie in zijn urine aangetroffen. Bij de dopingautoriteiten begonnen onmiddellijk alarmbellen te rinkelen. Want, in het medicijn zit een stofje dat op de lijst met verboden middelen staat.

,,Dat middel gebruikte ik al enige jaren”, stelt Van de Ven. ,,Op doktersrecept; geen moment bij stilgestaan dat het ’verboden’ was. Bij een eerdere controle na een wedstrijd hoorde ik niets. Precies een jaar geleden gaf ik aan dat ik deze bètablokker op doktersadvies slikte; ik ging naar huis in de veronderstelling dat er niets aan de hand was.”

Ineens klonk daar de keiharde beschuldiging van dopinggebruik. Van de Ven bleek ’betrapt’ op het gebruik van verboden middelen. Of hij daarop wilde reageren. Verbouwereerde Harrie kreeg van zijn huisarts documenten waaruit bleek dat hij al geruime tijd dit medicijn tegen hypertensie (hoge bloeddruk) slikte. Immers, een aantal jaren eerder was andere medicatie geprobeerd, maar daar reageerde zijn lichaam onvoldoende op.

De driebandenspeler: ,,Dit vervangende medicijn gebruikte ik beslist niet om mijn prestatie te verbeteren. Dan had ik allang de beste van Nederland moeten zijn - en dat ben ik in de verste verte niet. Ik heb ook eerlijk gezegd dat ik medicijnen gebruik vanwege hoge bloeddruk. Op geen enkele manier heb ik geprobeerd iets te verbloemen. Ik ben ook tegen dopinggebruik in de sport. Biljarten doe ik al 45 jaar met veel plezier en met wisselend succes. Maar dat is nu wel even heel anders….”

Advocaat Keje Molenaar (zelf oud-topvoetballer van Ajax en Feyenoord) stond Van de Ven bij in hoger beroep. ,,Deze straf was in mijn ogen buiten alle proporties, dat heb ik ook aangegeven. Zelfs de advocaat van de Dopingautoriteit sprak van een droeve zaak, dat zegt wel iets. Daarom begrijp ik er niets van dat de straf toch gehandhaafd blijft.”

En de veroordeelde? ,,Het voelt alsof ik een vreselijke misdaad heb begaan. Ik ben op één hoop gegooid met allerlei dopingzondaars, sporters die doelbewust verboden middelen namen en dus wisten dat ze fout zaten. Wielrenner Michael Boogerd bijvoorbeeld, twee jaar geschorst. Ik anderhalf jaar… voor een bloeddrukpil van de huisarts.”

Van de Ven schudt het hoofd, hij begrijpt niets van de ISR-jury: „Stenen zijn het, die lui. Mensen zonder emotie, geen enkel inlevingsvermogen.”

 

 

Foto: Ton Smilde