Nieuws/Binnenland
445267
Binnenland

Kunstenaar maakt eerbetoon IS-slachtoffers

Balk - Een imposant bronzen beeld als protest tegen de barbaarse onthoofdingen door terreurorganisatie Islamitische Staat. Daaraan legt de Amsterdamse kunstenaar Enrico Salvatore Gioiella (57) momenteel de laatste hand bij bronsgieterij Flassh in het Friese plaatsje Balk. Het beeld geeft de eerste slachtoffers van de IS-onthoofdingen weer als ,,moderne martelaren”, aldus de kunstenaar, die 1,5 jaar werkte aan het metershoge beeld.

In het tafereel zijn onder meer afgebeeld James Foley, Steven Sotloff, David Haines, de eerste onthoofde gijzelaars van IS, van wie afschuwelijke beelden de wereld over gingen. ,,Na de eerste drie slachtoffers ging het maar door, aan de lopende band, ik werd er helemaal gek van”, aldus de kunstenaar.

,,Deze slachtoffers verdienen allemaal een standbeeld, helemaal James Foley, die al was ontsnapt aan IS, maar vrijwillig terugkeerde om een medegevangene niet in de steek te laten. Dat is zo’n moedig verhaal, daar moest ik iets van maken. Ik heb mij anderhalf jaar opgesloten als een monnik in een atelier in Enschede, en dit is het resultaat.”

Een modern martelaren-kunstwerk, noemt hij het beeld. Hij heeft brieven geschreven naar de ambassades van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Israël en Jordanië om de nabestaanden in te lichten over het kunstwerk. ,,De ambassade van Jordanië reageerde onmiddellijk: dat ze het zo’n mooi gebaar vonden. De brief is aan de nabestaanden doorgestuurd.” Een van de afgebeelde ’martelaren’ is de Jordaanse F-16 piloot Moaz al-Kasasbeh, die in gevangenschap levend werd verbrand in een kooi door IS.

Kunstenaar Enrico Salvatore Gioiella maakte zijn kunstwerk eerst in gaas, staaldraad, klei en gips. Daarna bracht hij dit 200 kilo zware werk met een vrachtwagentje naar Balk, waar bronsgieters Jos en Johan Stijlaart het aandurfden om het complexe werk te gieten in brons. ,,Die vonden het een machtig mooi gebaar. We hebben het in kleine delen gegoten en daarna aan elkaar gelast.”

Gioiella bekeek alle onthoofdings-propagandavideo’s die IS verspreidde. ,,Ik ben een politiek kunstenaar. Ik moet deze gruwelijkheden aan de kaak stellen. In dezelfde serie heb ik inmiddels twaalf andere beelden klaar. Mensen vragen wel eens: ’Waarom allemaal zo weerzinwekkend, is het niet genoeg? Maar dan zeg ik: ’Sla de krant eens open, ik heb de wereld niet bedacht.’ Als kunstenaar hun mond gaan houden, is het einde zoek.”