Nieuws/Buitenland
445291
Buitenland

Doden en honderden gewonden na beving Taiwan

TAINAN - Reddingswerkers blijven overlevenden onder het puin vandaan halen in de Taiwanese stad Tainan. Een krachtige aardbeving deed daar zaterdag onder meer een flatgebouw instorten. Minstens zeven mensen, onder wie een baby van tien dagen, kwamen om het leven. Zo'n 35 mensen zitten waarschijnlijk nog vast onder het puin en de vrees is dat het dodental verder zal oplopen.

Vijf van de zeven slachtoffers kwamen om in het ingestorte flatgebouw. In het gebouw woonden 256 mensen, maar de brandweer kon niet zeggen hoeveel van hen thuis waren op het moment van de beving. Op negen andere plekken in de stad zijn gebouwen ingestort. De brandweer meldde dat tot nog toe meer dan 220 mensen zijn gered en dat 115 gewonden naar ziekenhuizen zijn gebracht.

De beving in het zuiden van het Aziatische land deed zich relatief dicht aan de oppervlakte voor, op een diepte van ongeveer 10 kilometer. In Tainan wonen bijna 2 miljoen inwoners. De stad ligt slechts tientallen kilometers van het epicentrum. Hulpdiensten rukten massaal uit en het stadsbestuur vormde snel een rampenteam.

Niet alleen professionele hulpverleners kwamen in actie. Ook burgers die in de buurt waren, hielpen mee. Zo klom een loodgieter uit de buurt op zijn ladder om met gereedschap ramen open te maken. Hij wist een vrouw te bevrijden. ,,Ze vroeg mij om terug te gaan en haar man en kind te redden, maar ik was bang voor een gasexplosie, dus ik durfde niet naar binnen'', vertelde hij.

Taiwan valt binnen de zogenoemde Ring van Vuur. Dat is een enorm hoefijzervormig gebied rond de Grote Oceaan waar ondergronds veel seismologische activiteit is, met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen tot gevolg. De Aziatische eilandstaat is vaker getroffen door zware bevingen. In 1999 kwamen zo'n 2400 mensen om het leven door een aardbeving met een kracht van 7,3.