Nieuws
445297
Nieuws

Nuchterheid overheerst bij lezers

Gewoon gaan waar je wilt

Niet zozeer gevaar, als wel het rigide bewind van president Erdogan is voor velen een reden om Turkije links te laten liggen als vakantiebestemming. Verder wordt opmerkelijk luchthartig omgegaan met mogelijke risico’s: „Is er geen aanslag dan krijg je wel weer knokkelkoorts…”

Simpelweg het gezonde verstand gebruiken, is het geluid dat in alle reacties doorklinkt op mijn oproep van vorige week. Dus niet afreizen naar oorlogsgebieden of Afrikaanse landen waar het Ebola-gevaar nipt is bedwongen. „Het is slecht om je door angst te laten leiden”, schrijft Frits Cremer. „Gewoon gaan waar je zin in hebt. Ben zelf veel in Marokko. Is in vergelijking met andere Arabische landen heel rustig, al lopen hier ook gewapende militairen over straat ter bescherming.”

Murw

Wat opvalt is de nuchterheid in veel reacties op mijn oproep over hoe om te gaan met 'gevaarlijke’ vakantiebestemmingen. Het lijkt wel of we met z’n allen een beetje murw zijn geworden van alle aanslagen, militairen in de straten en dreigend gevaar. Hoe kun je het voorkomen? Niet tot nauwelijks, zo zijn velen het met mij eens. Leven is op zichzelf al een risico en bang in een hoekje gaan zitten brengt weinig goeds.

„Welke bestemming is tegenwoordig nog wel veilig”, schrijft Meinaart Rimmer. „Terrorisme stopt niet bij de grens van een land, wel land dan ook. Daarom gaan we dit jaar weer lekker op vakantie naar Egypte. Ik den dat het daar gezien alle aandacht relatief veilig is in de gele gebieden (reisadvies overheid, red.) Aangezien men in Egypte op het moment wel heel erg alert is. En verder is het gewoon je gezonde boerenverstand gebruiken als je ergen naartoe wilt gaan.”

Turkije

De familie Kalisvaart heeft net een reis naar Turkije geboekt: „Veel mensen reageren met: dat je daar nog naar toe durft te gaan! Wij reageren dan met: als we met de metro naar Rotterdam gaan kan het ook gebeuren, je hebt maar één gek nodig. Je kunt in deze tijd niet meer zeggen waar het wel veilig is om naar toe te gaan. Als het je tijd is ga je toch. Hoewel we het natuurlijk niet gaan opzoeken! Niemand vertrekt naar een land in oorlog.”

Lisette Kramer denkt dat Griekenland en Turkije niet zozeer worden gemeden vanwege de gevaren, als wel in verband met de vele vluchtelingen die in de badplaatsen rondlopen. „Ik ben echt een Griekenland-fan, maar als ik nu op televisie de beelden zie van de vluchtelingen daar, zit je toch niet lekker op je strand of terrasje.”

Spaanse eilanden

Vooral de beelden van verdronken vluchtelingen hakken erin. Het meest afgrijselijk is het voor de vluchtelingen zelf, maar u heeft ook geen zin om hier tijdens de vakantie mee te worden geconfronteerd. „Wij gaan voor een land waar je redelijk rustig vakantie kunt vieren. Voor dit jaar dus één van de Spaanse eilanden”, laat Andrea weten.

Turkije wordt echter nog om een heel andere reden gemeden: het bewind van president Erdogan. Vele lezers spreken hier hun afschuw over uit: een corrupte dictator die de vrijheid van de media aan banden legt, daar komt het kort samengevat op neer. „Erdogans gedrag ten opzichte van minderheden in zijn land en het stelselmatig negeren van de vrijheid van meningsuiting zijn voor ons al genoeg redenen om er voorlopig niet heen te gaan”, schrijft Ed Langenveld.

Ook Cathy Stam heeft afgehaakt, hoewel ze het een heerlijk land vindt met prachtige stranden, mooie hotels en vriendelijke mensen. „Ik heb besloten niet meer te gaan zo lang Erdogan aan de macht is. Aan de ene kant dacht ik: zielig voor de mensen die met het toerisme hun brood verdienen. Maar aangezien het merendeel van de mensen op deze man stemt, blijf ik bij mijn standpunt. Als meer toeristen dat doen loopt de staatskas behoorlijk veel inkomen mis en geef je hem misschien iets om over na te denken.”

Londen

André Sloos was in 2013 in Londen, vlakbij de plek waar soldaat Lee Rigby met een kapmes werd afgeslacht. „Dan zie je zo’n stad ineens veranderen in een fort. Overal verscherpte bewaking en controles. Naast het ongeloof en verdriet de saamhorigheid: hier komen we weer bovenop. Waar ben je veilig? Ik ben nu in 31 landen geweest, vaak niet de meest voor de hand liggende. Mijn laatste stop was in 2014 Noord-Korea. Een zeer veilig land!”

Dan is er nog de groep mensen die superveilige bestemmingen aanraadt. In hun ogen dan! Ik noem maar even: Kaapverdië, Friesland, Noorwegen, IJsland, Groenland en Schotland. „Op het ogenblik dat er ergens net een aanslag is geweest of een enge ziekte, is het daarna juist extra veilig door alle voorzorgsmaatregelen”, meldt een uitgekookte lezer.

Parijs

En Theo R. legt de vinger op een zere plek: „Als die aanslag van Parijs in Caïro had plaatsgevonden, zou er waarschijnlijk direct een negatief reisadvies voor het hele land zijn uitgegeven met repatriëring als resultaat!”

Beste lezers, ik hoop op heel veel mooie en veilige reizen dit jaar voor jullie allemaal.