Nieuws/Binnenland
445418
Binnenland

Blik op Boot Holland

Staalbouw centraal

Wie Boot Düsseldorf heeft gemist kan vanaf volgende week vrijdag een deel van de schade inhalen, want dan gaat de 26 editie van Boot Holland van start. De beurs biedt weliswaar maar ongeveer een kwart van het aanbod van de Duitsers. Toch is een bezoek aan Boot Holland in het WTC Expo in Leeuwarden, zeker voor liefhebbers van stalen motorjachten de moeite waard.

Op deze 26 editie staan niet minder dan 42 stalen jachten afgemeerd rond en aan de centrale motorbootsteiger. Opvallend is dat de beurs dit jaar een week later dan anders wordt gehouden, namelijk van vrijdag 12 tot en met woensdag 17 februari. Een deel van de exposanten van Boot Düsseldorf verplaatst haar boten direct naar Leeuwarden. Zo zijn onder andere de opvallende Abim Classic 118, en twee boten van Pollard en de Serious Yachts Gently 40 na Düsseldorf nu ook in Leeuwarden te bewonderen.

Aantrekkingskracht

Andere bijzondere stalen jachten zijn het kleine zusje van de prijswinnende Elegance van de Boarnstream, de Rheben Allure 1300 AC  en de Super Lauwersmeer Discovery 45 AC en OC. Bootcentrum Geertsma komt met de lang verwachte oogstrelende BEGE Allrounder 42 die door topdesigner Willem Nieland is vormgegeven. En ook Smelne toont een nieuw, 42 voet lang stalen motorjacht. Naast nieuwe boten is er dit jaar weer een aantal jong gebruikte stalen motorjachten te bekijken. Voordeel van dit segment is dat de boten na aankoop direct voor gebruik beschikbaar zijn. En dat gegeven heeft veel aantrekkingskracht op de bezoekers.

Online

Liefhebbers van stalen jachten komen niet alleen uit Nederland. Beursmanager Pieter Fokkema is blij met de toename van het bezoek uit het buitenland. “Omdat ongeveer een derde van het totale aantal bezoekers online een kaartje koopt, hebben we de geografische herkomst van onze gasten goed in beeld." Steeds meer Belgen en Duitsers, maar ook mensen uit Zwitserland, Luxemburg en Engeland komen naar de vijf beurshallen met een totale beursoppervlakte van 40.000 m². Naast stalen jachten zijn er ook genoeg polyester boten te zien. Zo is Delphia er met de Opvallend moderne Escape 1150.

Steeds populairder

Dit jaar zijn er op Boot Holland rond de 300 standhouders. Dat zijn niet alleen aanbieders van boten. Ook de leveranciers van bijvoorbeeld motoren zijn goed vertegenwoordigd. Met name milieu speelt in deze sector een grote rol en de nieuwe motoren op de beurs hebben stuk voor stuk lagere uitstoot dan hun voorgangers. Daarnaast is – mede door de overheidssubsidies -  in Friesland het elektrisch varen steeds populairder. Ook op dat terrein zijn veel aanbieders. Zo is de nieuwe lijn elektrische podmotoren van het Duitse Torqeedo te zien en vinden we op de stand van de Stille boot ook nieuwe flexibele Solbian zonnepanelen.

Jachtbouw

Nieuw in het segment sloepen en tenders zijn de Wiersma e23 elektrische sloep en de Florijnsloep. Verder zijn zeilboten van Sailingcenter Langweer en Tornado Sailing. Blikvanger is de Delphia 46DS, die ook rechtstreeks vanuit Boot Düsseldorf naar het WTC Expo is vervoerd. Zo biedt Boot Holland dichtbij huis een aardige kijk in de keuken van de vaderlandse jachtbouw.  

INFORMATIE

De 26 editie van Boot Holland wordt van 12 tot en met 17 februari 2016 georganiseerd in het WTC Expo in Leeuwarden. Toegang: €14,50, online €12,50 Parkeren €4. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.