445456
Nieuws

Spaartegoeden huishoudens omhoog

AMSTERDAM - De spaartegoeden van Nederlandse huishoudens zijn in 2015 met ongeveer 4,5 miljard euro toegenomen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

Volgens de centrale bank is daarvan slechts 386 miljoen euro het gevolg van de netto-inleg. Dat betekent dus dat de toename van de spaartegoeden voor het overgrote deel is te danken aan de rente die spaarders ontvangen op hun tegoeden, hoewel de rente momenteel buitengewoon laag is.

In de eerste zes maanden van het jaar werd netto ongeveer 10 miljard euro ingelegd, maar dat bedrag werd in de tweede helft weer vrijwel volledig onttrokken. Vooral in december werd veel spaargeld opgenomen, 4,5 miljard euro, onder meer wegens de feestdagen, aldus DNB. Halverwege het jaar bereikten de spaartegoeden overigens wel het historische recordbedrag van 345 miljard euro.

Nederlandse huishoudens hadden eind 2015 circa 336 miljard euro op hun spaarrekeningen staan, tegen 332 miljard euro aan het einde van 2014. Daarvan staat een kleine 85 procent op vrij opneembare spaarrekeningen. De rest staat op deposito's met een vaste looptijd.