Nieuws/Binnenland
445597
Binnenland

Oppositie kraakt kabinetsbeleid rond radarbeelden

Verbijstering over aanpak MH17

Den Haag - De oppositie is verbijsterd over hoe het kabinet omgaat met de opsporing van MH17-daders. Kamerleden snappen niet waarom er niet nu al al het mogelijke gedaan wordt om bewijs te verzamelen.

De uitleg van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie), minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) kan daar vanavond tijdens een debat over de MH17-ramp, niets aan veranderen. Ook de coalitie is kritisch over de opstelling van de bewindslieden.

Het kabinet blijft beweren dat het OM zelf vindt dat het geen extra radargegevens nodig heeft om de daders te vervolgen. Het kabinet heeft echter geen schriftelijk bewijs dat het OM dit echt vindt. Het OM zou volgens het kabinet genoeg hebben aan de geheime, Amerikaanse beelden die het in mag zien. De oppositie is sceptisch en vraagt zich af of het OM echt ‘nee’ zou zeggen tegen extra bewijs. De vraag of de andere getroffen landen die meewerken aan het onderzoek ook geen behoefte hebben aan meer bewijs, kon het kabinet in het debat niet beantwoorden.

Klacht

Oppositieleden vragen zich af waarom er niet nu al internationaal een klacht wordt ingediend om te proberen alsnog Oekraïense en Russische radargegevens te verkrijgen. Het kabinet maakt maar niet duidelijk waarom een poging om op deze manier extra bewijs te verkrijgen, het strafonderzoek in de weg zou staan. Alleen PvdA-Kamerlid Servaes deed vanavond een suggestie: “Er zijn landen die je straks misschien nog nodig hebt bij het opzetten van een tribunaal.” Met klachten over ontbrekende radargegevens zou je de relaties dus misschien op het spel kunnen zetten.

De oppositie is bang dat later blijkt dat de extra radargegevens toch nodig zijn om een sterke zaak op te bouwen en dat het dan te laat is om die op te vragen. “Dit gaat om het belangrijkste bewijs”, verzuchtte CDA-Kamerlid Omtzigt.

Het OM en de MIVD hebben de radar- en satellietgegevens van de Amerikanen mogen inzien. Waarom het kabinet niet nu alvast aan de VS vraagt om een deel daarvan alvast te openbaren, snapt de Kamer in meerderheid ook niet. Het kan namelijk zijn dat dit bewijs tijdens een strafzaak geopenbaard moet worden. De VS zouden dan niet of met minder over de brug kunnen komen dan ze nu in het geheim wel delen. Volgens de Kamer is het belangrijk om nu al te weten op welk bewijs de aanklager straks kan rekenen.

Van der Steur had in het debat vanavond meermaals feiten niet paraat. Hij wist bijvoorbeeld niet wanneer het OM voor het eerst aangaf dat het genoeg bewijs heeft. De bewindsman stelde in het debat dat hij voor het OVV-rapport niet wist dat Rusland radargegevens had gewist.