Nieuws/Binnenland
445603
Binnenland

Haags Gemeentemuseum gelauwerd

undefined

Door Michou Basu

DEN HAAG Het Gemeentemuseum in Den Haag is donderdagavond bekroond met de Grand Seigneur, de hoogste modeonderscheiding van ons land. Museumconservator Madelief Hohé kreeg het beeld, een ontwerp van Wendela Gevers Deynoot uit handen van Han Bekke, jury voorzitter en tevens voorzitter van branchevereniging MODINT. Hohé: “Deze prijs is een grote blijk van waardering voor ons werk.”

Het museum kreeg de prijs, omdat het sinds jaren de historische kant van mode op een interessante en begrijpelijke manier belicht voor een groot publiek. Op dit moment is de expositie Ode aan de Nederlandse mode te zien, waarbij conservator Madelief Hohé ingaat op onze modegeschiedenis. Eerder trok het museum volle zalen met een expositie over Mart Visser, Frans Molenaar en de Franse ontwerpsters Madeleine Vionnet en Coco Chanel.

Madelief Hohé: “Wij voelen dat het publiek onze tentoonstellingen die veelal tot stand komen met werk uit ons eigen archief, waardeert en dat sterkt ons.”

De Grand Seigneur is een oeuvre prijs die in 1984 in het leven geroepen door brancheorganisatie MODINT. Met de award willen ze personen, instellingen of bedrijven eren die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het modebewustzijn en modebeeld van het publiek. Eerdere winnaars zijn onder meer fotografenduo Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, ondernemers Puck & Hans, trendziener Lidewij Edelkoort, illustrator Piet Paris en Jan Taminiau.

Het museum greepde gelegenheid aan om de aankomende expositie Hubert de Givenchy: To Audrey with Love te onthullen die in het teken zal staan van de bijzondere vriendschap tussen Hepburn en de Franse couturier die diverse creaties voor zijn muze heeft ontworpen. Hubert de Givenchy: To Audrey with Love zal vanaf 26 november te zien zijn.