Nieuws/Binnenland
445609
Binnenland

Opgepakte bridger: ’Stomverbaasd’

PATTAYA - Een 83-jarige Nederlandse vrouw die in het Thaise Pattaya werd opgepakt bij een inval op een bridgeclub, zit nog steeds in grote onzekerheid of ze voor de rechter moet verschijnen.

Ze werd gisteren samen met 31 anderen gearresteerd voor illegaal gokken en spelen op een locatie die niet zou zijn geregistreerd. ,,De politie heeft de eerste beschuldiging ingetrokken, maar de tweede niet. Het ergste is dat ze mijn paspoort hebben ingenomen. Ik moet woensdag terugvliegen naar huis, maar heb geen idee wanneer ik het terugkrijg”, zegt Mieke Hanegraaf.

De bejaarde kaartspelers komen al sinds 1994 bijeen op de bridgeclub in een gehuurd appartementje. Daar kwamen woensdagmiddag opeens leger en politie met meer dan vijftig man binnenvallen. Ze hadden een tip gekregen van een informant over een illegaal casino.

,,Ik was werkelijk stomverbaasd. Ze waren uren bezig om maar iets te kunnen vinden. Vervolgens zeiden ze: niemand gaat naar huis, jullie gaan allemaal mee naar het bureau”, aldus Hanegraaf die in Kenia woont, maar elk jaar twee maanden in Thailand doorbrengt.

De politie liet haar pas in de nachtelijke uurtjes vrij, na het betalen van een borgsom van 5.000 baht (omgerekend 135 euro).

Een vertegenwoordiger van de Thaise vereniging voor bridge moest vervolgens vanuit Bangkok naar Pattaya afreizen om de politie daar uit te leggen dat bridge helemaal niet met geld wordt gespeeld, maar met punten.

Hoewel er geen geld in het spel was, wisten de agenten uiteindelijk toch een overtreding te vinden: een individu mag volgens artikel 8 van de Thaise kaartspeelwet van 1935 niet meer dan 120 speelkaarten per keer in bezit hebben.

Volgens de organisator heeft hij het nooit eerder aan de stok gehad met de politie. ,,We hebben toestemming om te spelen van de Thaise bridgeautoriteit. De politie zegt nu dat we ook een vergunning van de gemeente nodig hebben”, aldus een verbijsterde Jeremy Watson (74).

Pattaya, een populaire badplaats die berucht is om haar sexindustrie, pedofielen en illegale handel in bedreigde diersoorten, heeft talrijke bridgeclubjes van pensionado's. ,,Ik heb ze gisteren allemaal gebeld om te waarschuwen dat ze voorlopig maar beter niet meer kunnen spelen.”