Nieuws/Buitenland
445622
Buitenland

Spaanse koning zegt weer staatsbezoek af

MADRID - De Spaanse koning Felipe VI heeft zijn staatsbezoek in maart aan het Verenigd Koninkrijk wegens de moeizame vorming van een regering in zijn land moeten afzeggen. Madrid heeft donderdag laten weten dat het bezoek van 8 tot 10 maart ,,als gevolg van het huidige proces van de vorming van een regering wordt uitgesteld''. Niet vermeld wordt wanneer het bezoek wel door kan gaan. De Spaanse politiek verkeert in een impasse sinds de verkiezingen van 20 december.

Felipe VI is nog maar net anderhalf jaar koning. Eind maart vorig jaar brak hij een ander belangrijk staatsbezoek af. Zijn bezoek aan Frankrijk werd stopgezet na het neerstorten van een verkeersvliegtuig in de Franse Alpen, waarbij meer dan vijftig Spanjaarden om het leven kwamen. In juni deden Felipe VI en zij vrouw koningin Letizia het Franse staatsbezoek over.

Het bezoek aan Londen zou het eerste van een Spaans koninklijk paar zijn geworden sinds 1986. Toen waren Felipes ouders, koning Juan Carlos en koningin Sofía, te gast bij koningin Elizabeth II. De 89-jarige Britse vorstin is sinds september de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis.