Nieuws/Binnenland
445624
Binnenland

ROC Leiden neemt stappen tegen ex-bestuurders

DEN HAAG - ROC Leiden heeft vijftien oud-bestuurders aansprakelijk gesteld voor de grote problemen bij de onderwijsinstelling. Het ROC is langs de rand van de afgrond gegaan door de wilde bouwplannen van voormalige bestuurders.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) meldt donderdag aan de Tweede Kamer dat Stichting ROC Leiden de aansprakelijkstelling eind december en begin januari heeft verstuurd. Dertien voormalige leden van de raad van toezicht en twee oud-leden van het college van bestuur worden aangesproken voor geleden schade.

ROC Leiden bereidt individuele dagvaardingen voor tegen de oud-bestuurders. De verwachting is dat dit enkele maanden gaat duren. De raad van toezicht van ROC Leiden zegt in een verklaring de uitkomsten en aanbevelingen in het rapport buitengewoon serieus te nemen. ,,De komende periode zullen wij ons richten op het nadere onderzoek en de uitkomsten met het ministerie delen.''

De school van 9000 leerlingen balanceerde op de rand van faillissement toen Bussemaker besloot de opleiding te redden met maximaal 40 miljoen euro. Ze kreeg de Tweede Kamer maar op het nippertje mee.

Een van de vijftien bestuurders is Jacques van Gaal, oud-voorzitter van het college van bestuur. Hij werd enkele jaren geleden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Tweede Kamerfractie van de VVD vindt dat de bestuurder zijn lintje terug moet geven.

De liberalen zijn vooral verbolgen over de uitspraak van Van Gaal dat hij geen spijt heeft van de omstreden deal. Hij zou de afspraken weer maken, zei hij een tijd geleden tegen het Leidsch Dagblad. Ook oud-voorzitter van de raad van toezicht Tjeerd van Rij verdedigde de deal. Hij sprak in de krant over ,,prachtige afspraken''.

Wat ging er mis?

Een grote school die per se nog groter wilde worden. Dat is het verhaal van het ROC Leiden in een notendop. Een speciale commissie onderzocht hoe de instelling in de problemen kon komen. Op basis van dat onderzoek heeft het ROC besloten vijftien voormalige bestuurders aansprakelijk te stellen. Een overzicht van de belangrijkste conclusies, die in december werden gepresenteerd:

 

- De gebouwen van het ROC Leiden waren rond 2000 sterk verouderd. Daarom besloot de instelling tot nieuwbouw. Die keuze was ,,passend'', aldus de commissie, maar het project werd steeds groter en complexer. Eerst werd alleen bij station Leiden Lammenschans gebouwd, daarna ook bij station Leiden Centraal. De kosten liepen op van 40 miljoen naar 220 miljoen euro. De oppervlakte groeide van 32.000 vierkante meter naar 100.000 vierkante meter.

 

- Het college van bestuur heeft bij de bouw ,,onverantwoorde risico's'' genomen, belangrijke signalen genegeerd en besluiten niet goed voorbereid en gecontroleerd. Goed onderwijs was ondergeschikt aan nieuwbouw. Daarom betwijfelt de commissie of het bestuur wel ,,behoorlijk'' heeft bestuurd. Er is genoeg aanleiding voor een onderzoek naar verwijtbaar handelen.

 

- In 2011 kreeg het ROC Leiden een nieuwe bestuursvoorzitter. Die heeft geprobeerd de instelling te redden, maar de problemen waren te groot geworden.

 

- De raad van toezicht hield geen toezicht. Dat gebeurde sinds 2006 wel, maar toen was het eigenlijk al te laat.

 

- Ook de gemeente Leiden kreeg kritiek. Die heeft de verouderde gebouwen van het ROC gekocht. Daarbij kreeg de instelling te maken met allerlei eisen en risico's. De gemeente ,,had zich wellicht iets terughoudender kunnen opstellen''.

 

- De Onderwijsinspectie hield niet genoeg financieel toezicht op het ROC. De commissie noemt het ,,onbegrijpelijk'' dat de inspectie pas tien jaar na de belangrijkste beslissingen zich met het ROC ging bemoeien.

 

- Het ministerie van Onderwijs heeft geen heldere aanpak voor scholen in financiële problemen. ROC Leiden vroeg begin 2012 om hulp, maar die kwam pas in 2015. Dat heeft ,,onnodig lang'' geduurd.