Nieuws
445630
Nieuws

Opvolger BMW Z4: klapdak maakt plaats voor hybridesysteem

De huidige BMW Z4 is alweer zeven jaar onder ons, maar niet lang meer. De Duitse autobouwer werkt aan de volgende generatie. Die komt volgend jaar op de markt. De grootste veranderingen zijn naast een compleet nieuw platform de overstap op een softtop en de introductie van een hybrideversie.

De eerste prototypes op de openbare weg tonen aan dat de Z4-opvolger over een softtop zal beschikken. De stoffen kap doet sterk denken aan die van de eerste generatie Z4. Het dak laat zich vol-elektrisch openen of sluiten, wat stilstaand of rijdend kan. Hij beweegt Z-vormige om zich achter de twee voorstoelen op te vouwen of uit te klappen. Waarom de Duitse autobouwer weer voor het linnen dak kiest, is niet duidelijk. Mogelijk vanwege een beoogde gewichtsreductie voor het model. Een stoffen dak is minder zwaar dan een inklapbare hardtop en een lager gewicht is het streven van BMW voor al zijn modellen. Zeker nu de Duitsers op alle types elektrificatie willen doorvoeren. De hybrideversie van de Z4-opvolger beschikt over een elektromotor en een accupakket, dat toch de nodige kilogrammen aan het wagengewicht toevoegt.

Toyota

De hybridetechniek komt van Toyota, waarmee BMW een samenwerkingsverband heeft. Zo is ook het platform een coproductie met de Japanners. De concollegae zal op dezelfde technische basis ook een sportwagen introduceren, welke echter hoger in de markt wordt gezet.

Naamgeving

De opvolger van de Z4 wordt door tal van media als Z5 aangeduid, maar of de nieuweling ook daadwerkelijk een andere naam krijgt, is niet bekend. De autobouwer zelf doet daar geen uitspraken over. De fabrikant heeft de aanduiding Z5 nog niet geregistreerd en dat is opvallend. Het merk heeft alleen de rechten op de aanduidingen Z1, Z3, Z4, Z8 en Z9. Ten tijde van de Z4-introductie was de aanduiding al geruime tijd voor de marktintroductie vastgelegd, zo ontdekte deze site al in destijds. Volgend jaar weten we zeker of BMW kiest voor Z5 of Z4 behoudt. Dan wordt de open tweezitter officieel voorgesteld.