Nieuws/Binnenland
445633
Binnenland

Bart van U. bekent moord op Els Borst

ROTTERDAM - Bart van U. heeft de moord op D66-politica Els Borst bekend. Dat is zojuist bekendgemaakt in de rechtbank van Rotterdam. Hij wilde degene die verantwoordelijk was voor de Nederlandse euthanasiewetgeving, doden.

Van U. heeft naar eigen zeggen vanuit een ’goddelijke opdracht’ gehandeld. Het Openbaar Ministerie wil nu dat deze verklaring wordt betrokken bij het rapport en advies over Van U.. Het OM wilde ook de verdachte een of twee weken terug zou gaan naar het Pieter Baan Centrum, maar dat vond de rechtbank niet nodig.

Voor D66-leider Alexander Pechtold worden met het motief van Van U. zijn ’meest bange vermoedens waarheid geworden’, zo zei hij in een reactie. „Het motief van de verdachte is schokkend en confronterend.”

Lees meer details over de verklaring van Van U. in de twittertimeline van rechtbankverslaggever Saskia Belleman.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Donderdag was de vijfde pro-formazitting in de strafzaak tegen Van U. Hij wordt verdacht van de moorden op D66-politica Els Borst en op zijn zus Loïs. Die laatste moord heeft hij al bekend. De zitting werd meteen na aanvang onderbroken, omdat Van U. een verklaring wilde afleggen. Dat gebeurde achter gesloten deuren.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Van U. gaat 29 maart aanstaande van start.