Nieuws
445652
Nieuws

Contactloos zakkenrollen tot duizenden euro's

Met contactloos betalen blijken veel grotere bedragen te kunnen worden afgeschreven dan dat banken aan consumenten communiceren. Criminelen kunnen hiervan profiteren.

Dat blijkt na een test met een mobiele pinautomaat door de Consumentenbond. In een video laat de bond zien hoe eenvoudig een mobiel betaalapparaat aan te vragen en te misbruiken is.

Pincode nodig

Volgens de banken en de instructievideo van Betaalvereniging Nederland kunnen consumenten bedragen boven de €50 niet meer contactloos betalen. Daarna zouden consumenten alleen kunnen betalen door de pas in de betaalautomaat te steken en de pincode te gebruiken. Maar dat blijkt niet zo te zijn: in principe kunnen consumenten ieder bedrag contactloos betalen en dus voor elk bedrag contactloos gerold worden door criminelen die naast de pas ook de pincode in handen hebben.

Dwars door tas

Uit de test blijkt dat een crimineel met een draagbaar pinapparaatje in zijn zak een willekeurig bedrag van een rekening kan halen door vlak langs iemand te lopen die zijn pinpas los op zak heeft en vervolgens diens pincode in te voeren. Ook bij passen die in broekzakken, jaszakken en tassen zitten, blijkt zakkenrollen geen probleem.

Zelfs dwars door een stevige tas is het mogelijk om met het apparaatje geld van een rekening te halen. Consumenten kunnen hun pas eenvoudig zelf beschermen met metaal, zoals een portemonnee met een metalen behuizing, een hoesje of simpelweg een stukje aluminiumfolie, want dat blokkeert het uitlezen van de (NFC‐)chip in de bankpas.

Infraroodcamera

Consumenten kunnen zich ook tegen dit risico beschermen door ofwel het contactloos betalen uit te zetten, ofwel het maximale bedrag te verlagen. Om te voorkomen dat criminelen achter de pincode komen, kunnen consumenten hun ene hand afschermen.

Helaas kunnen pincodes ook achterhaald worden met een infraroodcamera of warmtelamp. Hierbij kleuren toetsen die zijn ingedrukt, op. De warmste wordt de donkerste, en moet daardoor het cijfer zijn dat als laatste is ingetoetst. Consumenten kunnen criminelen op een verkeerd spoor zetten door ook andere cijfers in te toetsen dan de vier waaruit de pincode bestaat.

Reactie

De Betaalvereniging Nederland stelt in een reactie dat deze vorm van contactloos zakkenrollen in Nederland nog niet is gemeld. ,,Als dit toch een keer gebeurt, zal de bank alle schade vergoeden, zonder eigen risico en ook boven de 50 euro.''