Nieuws/Buitenland
445653
Buitenland

'VN: Assange zit zonder rechtsgrond vast'

STOCKHOLM - De internetactivist Julian Assange zit zonder rechtsgrond vast in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat constateert een speciale VN-werkgroep, heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

Klokkenluider Julian Assange zit volgens een werkgroep van de Verenigde Naties zonder rechtsgrond vast in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, zegt het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zweden is het niet met die opvatting eens, maar wil niet zeggen wat dit voor gevolgen heeft voor het aanhoudingsbevel dat het voor de Australiër heeft afgegeven. Zolang dit niet van tafel is, zegt Groot-Brittannië verplicht te zijn hem op te pakken zodra hij zich buiten de ambassade vertoont.

WikiLeaksoprichter Assange verblijft al 3,5 jaar in de diplomatieke vertegenwoordiging. Zijn Zweedse advocaat, Per Samuelson, zei tegen The Guardian dat Zweden het aanhoudingsbevel moet intrekken, omdat Assange al langer vastzit dan hij eventueel aan straf zou krijgen. Groot-Brittannië wijst die redenering van de hand en zegt dat het Assange zelf is geweest die zich heeft opgesloten om arrestatie te ontlopen.

Zweden en Groot-Brittannië zijn juridisch niet verplicht het oordeel van het VN-panel op te volgen. Zweden wil Assange verhoren over aangiften van aanranding die twee vrouwen tegen hem hebben gedaan. Assange wil niet naar Zweden, omdat hij vreest te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen. Hij vroeg in juni 2012 asiel aan in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, maar kan de ambassade niet verlaten, omdat hij van de Britse autoriteiten geen vrijgeleide krijgt.