Nieuws/Binnenland
445663
Binnenland

'Geen asielstatus na bepaalde delicten'

DEN HAAG - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) gaat bekijken of bepaalde delicten een reden kunnen zijn om een asielzoeker af te wijzen. Nu kan een verblijfsvergunning ook geweigerd worden na een ernstig misdrijf, maar alleen als de betrokkene daarvoor een straf is opgelegd van minimaal zes maanden cel.

Dijkhoff zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij wel wat ziet in Duitse plannen. Ongeacht de opgelegde straf kan iemand dan afgewezen worden als bewezen is dat hij of zij zich schuldig heeft gemaakt aan de benoemde delicten. Als voorbeeld denkt Dijkhoff aan moord of zedendelicten. Voor moord is de straf veelal hoger dan zes maanden maar voor zedendelicten is dat nog niet zo duidelijk.

Dijkhoff had al besloten om de strafnormen te verlagen waardoor criminele vluchtelingen eerder worden afgewezen.

Veel partijen in de Kamer wilden meer weten over de incidenten die in en rond de opvang van asielzoekers plaatsvinden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bracht daarover onlangs voor het eerst landelijke cijfers naar buiten. Maar Dijkhoff herhaalde dat er geen duiding valt te geven aan de aantallen.

Er werden in 2015 ruim 8000 incidenten gemeld. Veelal werden huisregels overtreden; 1300 meldingen gingen over fysieke agressie. De politie registreerde 337 meldingen over agressie. Veel situaties lossen de medewerkers van de asielzoekerscentra zelf op.

Volgens Dijkhoff is niet aan te geven of het veel of weinig incidenten zijn, omdat de aantallen nergens mee te vergelijken zijn. ,,De meeste incidenten zijn binnen de centra zelf. Mensen in de omgeving krijgen daar niets mee te maken.''