Nieuws
445664
Nieuws

Brussel iets somberder over economie

AMSTERDAM - De terugzakkende groei in opkomende markten is een grote bedreiging voor het economisch herstel in de eurozone. Daarom heeft de Europese Commissie zijn verwachtingen voor de groei voor dit jaar naar beneden bijgesteld.

Dat blijkt donderdag uit de nieuwe prognoses van de Commissie. De rekenmeesters verwachten nu 1,7% groei voor dit jaar in de eurozone. Dat is een lichte verlaging ten opzichte van de vorige prognose, want in november ging de Commissie nog uit van 1,8% groei. Wel zou het een lichte groei betekenen ten opzichte van 2015, toen de economie in de eurozone met 1,6% groeide.

Groei boven 2% in Nederland

Voor volgend jaar rekent Brussel op 1,9% groei in de eurolanden. Voor de gehele EU staat er 1,9% groei in de prognoses voor dit jaar, en 2% groei voor volgend jaar.

De Commissie herhaalde ook de prognoses voor Nederland, met 2,1% groei dit jaar en 2,3% groei voor 2017. De rekenmeester verwachten dat een groei in de lonen en in werkgelegenheid ervoor zullen zorgen dat Nederlanders vaker de dportemonnee zullen trekken. Wel verwacht de Commissie dat de werkloosheid in ons land dit en volgend jaar boven 6% zal blijven.

Zie hieronder een kleine greep uit de economische prognoses (of klik hier als de visualisatie niet zichtbaar is).

 

'Dubbel zo waakzaam'

Aan de ene kant houden de positieve factoren voor de economie langer aan, aldus de Commissie in zijn statement. Dat zijn onder meer de lage olieprijzen en de goedkopere euro. Maar aan de andere kant worden 'de risico's voor de economie meer uitgesproken en komen er nieuwe uitdagingen aan de oppervlakte'. Daar doelt de Commissie onder meer op tragere groei in China en andere opkomende markten en zwakke wereldhandel.

"De Europese economie doorstaat succesvol nieuwe uitdagingen deze winter, ondersteund door goedkope olie, de eurowisselkoers en lage rente", aldus eurocommissaris Moscovici (Economische Zaken). "Niettemin vormt het zwakkere mondiale klimaat een risico en houdt het in dat we dubbel zo waakzaam moeten blijven."

 

Werkloosheid omlaag

De Commissie verwacht dat het opnieuw de Europese consumenten zijn die dit en volgend jaar de economische kar trekken. De burgers trekken meer de portemonnee, mede vanwege een verdere verbetering van de arbeidsmarkt. In de eurozone verwachten de rekenmeesters een daling van de werkloosheid naar 10,5% dit jaar, tegen 11% in 2015.

Brussel heeft ook flink het mes gezet in de verwachtingen voor de inflatie, vanwege de aanhoudend lage olieprijzen. Over het hele jaar verwacht de Commissie nu 0,5% inflatie, terwijl zij in november nog uitgingen van 1% inflatie.

In de tweede helft van het jaar verwacht Brussel dat de inflatie weer gaat oplopen, 'als het effect van de daling van olieprijzen vermindert'. Voor 2017 staat er een inflatie van 1,5% in de prognoses.