Nieuws/Binnenland
445667
Binnenland

Chinees Nieuwjaar

Hoewel het Chinees Nieuwjaar dit jaar eigenlijk op maandag 8 februari valt, wordt het feest vandaag, zaterdag 6 februari, al gevierd. In Amsterdam vinden volgens traditie de meeste activiteiten plaats bij de Nieuwmarkt en de Zeedijk, maar er zijn ook feestelijkheden op de Dam.

De honderdduizendklapper en de drakendans geven het startsein van de feestelijkheden. Dit wordt gedaan om alle kwade geesten verjagen en het nieuwe jaar in te luiden; het Jaar van de Aap. In de Amsterdamse Chinese Nieuwmarktbuurt staat een echte boeddhistische tempel: de Fo Guang Shan He Hua. Uiteraard wordt ook hier een feestje gebouwd.

Mocht u trek krijgen van al het spektakel dan kunt u zich hier tegoed doen aan Chinees eten, bijvoorbeeld het drijvende Chinese restaurant Sea Palace op de Oosterdokskade. Ook aan de Stormsteeg en de Geldersekade zitten veel Chinese restaurants. Ook op maandag 8 februari is het feest. Hier start het programma om 16.00 uur in de Bijenkorf met om 17.30 de traditionele draken- en leeuwendansen op de Dam en vanaf 19.00 uur een spectaculaire vuurwerkshow bij Hotel Krasnapolsky.

 

www.iamstertdam.nl

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

Vandaag wordt ook het Chinees Nieuwjaar ingeluid in Rotterdam. Op en rond de West-Kruiskade zal uitgebreid feest gevierd worden. En bij het Nieuwjaar hoort natuurlijk een Leeuwendans. Om 13:00 uur openen de leeuwen hun ogen en reizen zij over de West-Kruiskade om alle ondernemers geluk te wensen. Ze worden vergezeld door draken, een levensgrote aap en uiteraard vuurwerk. Er kan naar hartelust gegeten en gedronken worden in Wijkpark het Oude Westen en in winkels en cafés in de straat kunnen bezoekers meedoen aan Chinese workshops. Zo kan er een spoedcursus Mandarijn en kalligrafie gevolgd worden en in het park kunt u Chinees leren koken door te kijken naar kookdemonstraties en ondertussen genieten van muziek en culturele optredens. Tijd: 12.00-21.00 uur. Locaties: Kruisplein, West-Kruiskade, Wijkpark het Oude Westen, Tiendplein en omgeving.

 

Kijk voor het programma op chinafestivalrotterdam.nl