Nieuws/Binnenland
445671
Binnenland

Navelstreng gevonden in onderzoek dode baby's

ALKMAAR - In het onderzoek naar de drie dode baby's van de Alkmaarse Yasmine M. (31) blijkt ook een los navelstrengetje te zijn gevonden. Onderzoekers proberen momenteel vast te stellen of het van een van de overleden baby's is.

Dit bleek donderdag tijdens een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Alkmaar. M., die voor onderzoek tot woensdag in het Pieter Baan Centrum (PBC) verbleef, was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Zij werd afgelopen najaar aangehouden nadat in Heerhugowaard twee babylijkjes waren gevonden. Later bleek ook een dode baby die al eerder in een Alkmaars park was gevonden van haar.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is definitief niet meer vast te stellen of de baby's dood zijn geboren of na hun geboorte zijn overleden. De enige die hierover duidelijkheid kan verschaffen, is M. zelf. Zij wordt komende week verder door de politie verhoord.

Volgens haar raadsman Geert Kaaij heeft M. de afgelopen weken in het PBC ,,naar beste kunnen" meegewerkt aan alle onderzoeken. Aanklaagster Judith Hendriks noemde de nog niet bekendgemaakte uitkomst van de PBC-rapportage samen met de aanstaande verhoren van M. de belangrijkste elementen in het verdere onderzoek.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) probeert nog te achterhalen wanneer de kindjes bij benadering zijn gestorven. De drie overleden baby's hebben allemaal een andere vader, van wie er inmiddels twee zijn opgespoord, aldus het OM. Zij meldden zich vrijwillig om dna af te staan nadat de zaak in de publiciteit kwam.

De dode baby's waren drie meisjes. M. heeft ook nog twee zoons. Die werden direct na haar aanhouding uit huis geplaatst.