Nieuws/Binnenland
445713
Binnenland

Dijkhoff: te weinig asielzoekers weg

Den Haag - Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is ’verre van tevreden’ over het aantal afgewezen asielzoekers dat echt het land verlaat. Die cijfers moeten moeten volgens hem ’echt omhoog’.

De Telegraaf publiceerde maandag de meest recente vertrekcijfers. Daaruit bleek dat het aantal mensen dat vertrekt nauwelijks stijgt terwijl het aantal asielzoekers de afgelopen twee jaar twee keer is verdubbeld.

Dijkhoff heeft echter geen nationale oplossing voor het probleem dat afgewezen asielzoekers vaak niet vertrekken of de illegaliteit induiken. „Ik ken geen maatregel die ik nu niet neem waardoor het probleem mogelijk opgelost kan worden.” Volgens de VVD-bewindsman moeten EU-landen vooral gezamenlijk druk uitoefenen op landen om hun onderdanen weer terug te nemen als die hier afgewezen zijn.

Internationale regels

In een Kamerdebat hamerden verschillende partijen nogmaals op het belang van kleinschalige opvang. Dijkhoff stelt dat hij daar niet tegen is en noemt een opvangplek met 300 mensen, wat als voorbeeld werd genoemd, ’goed te bespreken’. Kleiner kan eventueel ook, hij wil daarbij geen harde cijfers noemen. Wel geeft hij aan dat als een gemeente kleinschalige opvang wil, Dijkhoff eerst kijkt of die gemeente genoeg doet om asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Als dat niet het geval is, wil hij niet meteen alle moeite doen voor kleinschalige opvang, maar wil hij focus op de huisvesting.

De PVV wil dat criminele asielzoekers sneller de mogelijkheid verliezen om een vergunning aan te vragen. Het kabinet wil dat dit pas gebeurt als iemand minimaal 6 maanden onvoorwaardelijk is veroordeeld. Dijkhoff wil die grens niet verlagen: „Dit is zo laag als volgens internationale regels waarschijnlijk mogelijk is.”

Volgens Dijkhoff heeft de politie het drukker door de asielinstroom maar is het ’nog te managen’. De recente incidentencijfers vindt hij moeilijk te vergelijken met hoeveel meldingen Nederlanders veroorzaken. Dijkhoff verlaat zich op eerder wetenschappelijk onderzoek: „Daaruit bleek dat het drukker is qua meldingen op het eerste gezicht bij asielzoekers.” Maar toen onderzoekers de populatie asielzoekers vergeleken met Nederlanders van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht, bleek er eigenlijk weinig verschil te zijn. „De doorslaggevende factor blijkt toch te zijn ‘heel veel jongemannen’”, zegt Dijkhoff.