Nieuws/Binnenland
445731
Binnenland

Tien jaar cel in zaak Yasmeen

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft Adeel D., de 27-jarige Rotterdammer die zijn vrouw Yasmeen om het leven bracht en haar lichaam verstopte, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

Volgens de rechtbank kan moord niet worden bewezen. Nergens is uit gebleken dat Adeel D. al van plan was om zijn vrouw te doden, ook al ging hun huwelijk slecht. Opzet vond de rechtbank wél bewezen. Adeel D. heeft de keel van zijn vrouw langer en harder dichtgeknepen dat hij beweert, en had volgens de rechtbank kunnen weten dat ze daaraan kon overlijden.

Adeel D. deed zelf aangifte van vermissing van zijn vrouw. Haar lichaam werd vier maanden later gevonden in een ondiepe kuil in de bossen bij Ruinen. Dat de nabestaanden al die tijd in het ongewisse bleven, rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Twee medeverdachten kregen tien maanden en vijf maanden gevangenisstraf omdat ze Adeel D. hielpen het lichaam van Yasmeen te verbergen. De twee waren niet naar de rechtbank gekomen om het oordeel aan te horen, wat de rechters veelzeggend vonden.

Yasmeen, uit Pakistan, en D. trouwden in 2009. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Ze woonden in bij de ouders van D. Het was geen gelukkig huwelijk. Yasmeen werd geslagen en voelde zich onderdrukt door de familie van D. Ook bleef ze verstoken van contact met de buitenwereld. De vrouw wilde meer vrijheid.

De rechters rekenen het D. aan dat hij lang heeft gezwegen over het lot van Yasmeen en de toedracht van haar dood. D. zweeg overigens ook in de rechtbank. Hij hoorde het vonnis uiterlijk onbewogen aan.

Lees meer details over de uitspraak in de Twitter-timeline van rechtbankverslaggever Saskia Belleman.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");