Nieuws
445740
Nieuws

Sander: “Borstkanker? Ik wist niet eens dat ik borsten had!”

Sander is 48 als hij in augustus 2015 een knobbeltje in zijn borst ontdekt. Vanwege zijn familiegeschiedenis weet hij dat hij alert moet zijn, maar de diagnose verbaast hem toch. “Borstkanker? Ik wist niet eens dat ik borsten had!” Vandaag, op Wereldkankerdag, deelt Sander zijn verhaal met VROUW.

“Bij een knobbeltje in de borst of een ingetrokken tepel denkt een man niet zo snel aan borstkanker, en daarom gaan ze ook niet meteen naar de huisarts. Vrouwen weten beter waar ze op moeten letten. Toch is het risico voor mannen er ook wel degelijk”, vertelt Sander.

Erfelijk

Sanders zus overleed op haar 42e aan borstkanker en zijn vader op zijn 75e aan prostaatkanker. En zij waren niet de enigen in de familie van Sander die aan kanker overleden. Een erfelijke belasting leek dus aannemelijk. Aanvankelijk werd het knobbeltje van Sander afgedaan als talgklier. Het zou vanzelf wel wegtrekken. Dat gebeurde inderdaad na een paar dagen, maar tegelijkertijd trok Sanders tepel in.

Man op de mammapoli

“Op dat moment wist ik dat het mis was. Ik wist dat het kanker was. Maar borstkanker? Daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik moest een mammografie laten maken op de mammapoli. Ik had geen idee hoe ze dat wilden doen. ‘Het maakt niet uit hoeveel borstweefsel je hebt, wij kunnen alles in beeld krijgen’, zei de arts. En dat klopte.”

 

Wil je dit verhaal verder lezen?