Nieuws/Binnenland
445757
Binnenland

Op meer trajecten vanaf vrijdag 130 km rijden

DEN HAAG - Op steeds meer snelwegen wordt de maximumsnelheid opgerekt naar 130 km/u. Veel eerder dan op de A2 is het al feest op meer dan driehonderd kilometer aan andere snelwegen, maakt minister Schultz (Infrastructuur) bekend.

Vanaf aanstaande vrijdag mag er namelijk al 130 worden gereden op negentien andere trajecten, zegt de VVD-minister. Rijkswaterstaat is momenteel druk bezig met het aanpassen van de bebording. Als dat voor vrijdag op orde is, kan vanaf die dag het gaspedaal op al die stukken asfalt dieper worden ingedrukt.

Het gaat onder meer om een groot stuk van de A28 tussen Hoogeveen, Assen en Groningen. Op diezelfde weg mag het gaspedaal ook op het stuk Zwolle, Harderwijk, Amersfoort dieper in. Op de A59 tussen knooppunt Hooipolder en Waalwijk is het ook feest, evenals op de A58 tussen Tilburg en Oirschot.

„Met deze uitbreiding van de 130-kilometerwegen zetten we een mooie volgende stap in ons snelhedenbeleid”, vindt minister Schultz. „We streven ernaar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km per uur kunnen rijden. Voor de automobilist wordt de maximumsnelheid op snelwegen daarmee steeds eenduidiger.” Met de nieuwste snelheidsaanpassingen mag er nu op iets meer dan 60 procent van de A-wegen 130 worden gereden.

Er is ook een domper. Eén van de eerder aangekondigde snelheidsverhogingen gaat namelijk niet door. Het gaat om de A27 bij Oosterhout. Bij nader inzien blijkt het opschroeven van de snelheidslimiet de verkeersveiligheid aan te tasten. Schultz komt tot inkeer na bezwaar van gemeentes en omwonenden.

De bewindsvrouw maakt eveneens bekend dat ook op de A12 tussen Duiven en de Duitse grens nog dit jaar de maximumsnelheid wordt verhoogd. Vanaf 18 mei, is de verwachting, mag ook daar de snelheidsmeter dag en nacht naar 130 kilometer per uur.