Nieuws/Binnenland
445763
Binnenland

Arbeidsmigranten wijken voor asielzoekers

WATERINGEN - Arbeidsmigranten in het Westland moeten wijken voor 275 asielzoekers en statushouders. De gemeente wil de groep vluchtelingen opvangen in het zogeheten Polenhotel in Wateringen – net over de grens van Den Haag - waar een kleine honderd bewoners zijn gehuisvest.

Volgens de eigenaar van het hotel is er plek voor vierhonderd bedden en is er op dit moment sprake van onderbezetting.

Het COA wil het hotel twee jaar, maar mogelijk langer, gebruiken als opvanglocatie voor gezinnen en alleenstaande mannen en vrouwen. Wethouder Mohamed el Mokaddem is positief over de ‘kleinschalige opvang’: ,,Het is een kwestie van fatsoen om als 100.000+ gemeente opvang te bieden”. Volgens de bestuurder wordt er voor de arbeidsmigranten alternatieve woonruimte gezocht.

De LPF in de Westlandse gemeenteraad is faliekant tegen de plannen: ,,Een aantal van 275 is niet kleinschalig. De burgemeester heeft zelfs in zijn eigen nieuwjaarstoespraak gezegd dat dit soort opvang mogelijke broeinesten zijn van terreur”, aldus fractievoorzitter Dave van der Meer.

De Haagse partij Groep De Mos/Ouderenpartij heeft woensdag laten weten geschokt te zijn. ,,Het is een hele ernstige ontwikkeling dat de inwoners van Den Haag plotseling worden geconfronteerd met de huisvesting van asielzoekers in hun achtertuin, zonder dat ze daar ook inspraak in lijken te hebben”, zegt raadslid Arjen Dubbelaar.