Nieuws
445778
Nieuws

Coby (56) was jarenlang analfabeet

De Nationale Voorleesdagen zijn in volle gang. Iedereen trekt de leukste boeken uit de kast tijdens dit jaarlijkse voorleesfestijn. Maar wat als je niet in staat bent om je kinderen een boek voor te lezen? Iets waar Coby Leiendecker (56) alles vanaf weet. Zij was jarenlang analfabeet.

Uit de duim zuigen 

"Een boekje voorlezen aan mijn drie kinderen? Dat kon ik niet. In plaats daarvan ging ik altijd op zoek naar kinderboeken gevuld met plaatjes, zodat ik er zelf een verhaal bij kon verzinnen. De kinderen konden niet lezen en schrijven en hebben járen niets in de gaten gehad. Totdat ze zelf naar school gingen ..."

Van hot naar her

"Als kind heb ik allesbehalve een prettige jeugd gehad. Ik ging van hot naar her. De ene week zat ik in een weeshuis aan de ene kant van Nederland, om vervolgens maanden later weer overgeplaatst te worden naar een pleeggezin aan de andere kant van het land. Heel chaotisch. Naar school ben ik nooit geweest. Ze hielden mij altijd thuis. Dat was makkelijker dan met al die kinderen naar school sjouwen."

Wil je dit verhaal verder lezen?