Nieuws/Buitenland
445783
Buitenland

'VN geeft Assange gelijk'

LONDEN - Een werkgroep van de Verenigde Naties die omstreden detenties onderzoekt, is het eens met Wikileaks-oprichter Julian Assange dat hij onterecht vastzit in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat meldde de BBC donderdag.

Assange maakte zijn gedwongen verblijf in de diplomatieke vestiging in 2014 bij de VN aanhangig. De VN-werkgroep komt vrijdagochtend officieel naar buiten met de beslissing. De juridische experts hebben onder andere onderzoek gedaan in Groot-Brittannië en Zweden.

De Australische klokkenluider vluchtte in 2012 de ambassade in en vroeg asiel, omdat hij uitlevering door Groot-Brittannië aan Zweden wilde voorkomen. Groot-Brittannië had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Zweden wil hem verhoren vanwege misbruikbeschuldigingen, maar Assange vreest dat het land hem wil uitleveren aan de VS.

De Britse autoriteiten houden de ambassade sinds de vlucht van Assange angstvallig in de gaten. Zodra hij naar buiten komt, wordt hij aangehouden, zo werd donderdag nog eens gemeld door de politie.

Formeel kunnen Groot-Brittannië en Zweden de beslissing van de VN-werkgroep naast zich neerleggen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag al weten dat het Assange nog steeds moet uitwijzen.

Assange kondigde donderdag aan dat hij de ambassade vrijdag rond het middaguur zou verlaten als de beslissing negatief voor hem zou uitvallen. Maar als hij wint, verwacht hij dat hij zijn paspoort terugkrijgt en dat het arrestatiebevel van tafel gaat.