Nieuws/Binnenland
445791
Binnenland

Bart van U. komt met verklaring

ROTTERDAM - Bart van U., de man die wordt verdacht van de moord op Els Borst, wil een verklaring afleggen over de oud-minister. Het is nog niet duidelijk of hij de moord bekent. Tot nu toe heeft hij altijd geweigerd om iets over Borst te zeggen.

Dat bleek vanmorgen tijdens de vijfde pro-formazitting in de strafzaak tegen Van U., over de moorden op Borst en op Van U.'s zus, Loïs.

De zitting werd vanmorgen meteen na aanvang, onverwacht onderbroken. "Buitengewoon ongebruikelijk", vond ook de voorzitter. Bart van U. legt zijn verklaring nu eerst af in de beslotenheid van het kabinet van de rechter-commissaris, een onderzoeksrechter. Het openbare deel van de zitting gaat om 2 uur verder.

Bart van U. oogde vanmorgen in de zittingszaal van de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam wat sjofel en gespannen. Zijn colbertjasje leek hem dit keer twee maten te groot. Tijdens eerdere zittingen heeft hij de moord op zijn zus Loïs bekend. Zij werd op 10 januari 2015 gevonden, met haar vest vastgebonden aan de trapleuning. Ze was doodgestoken. Begin februari 2014 werd Els Borst dood gevonden in de garage bij haar huis. Ze was met 41 messteken in hals, gezicht en hoofd gedood.

Bart van U. kwam pas als verdachte in beeld toen hij DNA moest afstaan in verband met de verdenking over de moord op zijn zus. Na een eerdere veroordeling was verzuimd om dna af te nemen.

Over de moord op zijn zus zei Bart van U. dat hij die vandaag weer zou plegen. In warrige betogen zei hij haar ervan te verdenken dat ze hem hun gemeenschappelijk huis uit wilde zetten. Volgens gedragsdeskundigen is Bart van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");