Nieuws/Binnenland
445795
Binnenland

’Oudere klanten zoeken mij bewust op’

Al een halve eeuw achter de kassa

ENSCHEDE - Ze is een halve eeuw kassajuffrouw en heeft het nog altijd naar haar zin. Annie Stijckel (65) uit Enschede kan vooral genieten van het contact met de klanten: ,,Tuurlijk zitten er ook wel eens minder leuke mensen tussen, maar die neem ik dan maar voor lief.”

Ze is al zo’n 45 jaar een vertrouwd gezicht achter de kassa van de Albert Heijnvestiging in de wijk Deppenbroek. ,,Al kunnen het er ook 46 jaar zijn. Ik ben de tel kwijtgeraakt. Wat ik wel weet, is dat ik hier meteen op de eerste dag van de opening van dit winkelcentrum aan de slag ben gegaan.”

Op haar vijftiende begon ze haar carrière. ,,Als bijbaantje. Toen ik achttien werd, kwam ik in vaste dienst op de administratie. Maar nadat die functie enkele jaren later verviel, werd ik caissière. Eerst elders in Enschede, daarna hier in Deppenbroek. En ik heb het altijd reuze naar mijn zin gehad.”

Al veranderde in de loop der jaren uiteraard het nodige. ,,Vroeger ging het afrekenen nog echt met de hand. Tegenwoordig scan je de boodschappen langs de gecomputeriseerde kassa. Maar los daarvan heb je als caissière nog gewoon te maken met mensen. En dat maakt dat het vak leuk blijft.”

Hoewel er natuurlijk ook keerzijden van de medaille zijn. ,,Die hele ID-plicht voor minderjarigen bijvoorbeeld. Als jongeren te horen krijgen dat ze geen drank of sigaretten meekrijgen, krijg je soms aardig wat over je heen gestort. Ach, laat ze maar mopperen denk ik dan. Wij moeten ons gewoon aan de wet houden. Zo simpel is het.”

En ja, ook zij heeft te maken gehad met criminaliteit. ,,Ik zag eens een knaap weglopen met een fonkelnieuwe fiets. Het achterwiel omhoog houdend. Waarop ik naar buiten rende en vroeg waar hij met die fiets naartoe gling. Hij had een vage smoes dat het de fiets van zijn vriendin was die het sleuteltje was kwijtgeraakt. ‘Kan wel zijn’, zei ik, ‘maar die fiets blijft hier’. Waarop hij het ineens op een lopen zette.”

Haar leeftijd biedt soms ook voordelen. Zeker temidden van voornamelijk piepjonge collega’s. ,,Je merkt dat oudere klanten mij bewust opzoeken. In de loop der jaren krijg je toch een band met sommigen.”

Maar het einde is nu in zicht. ,,Over een halfjaar ga ik met pensioen. Alhoewel ik soms nog twijfel.” Om in één adem eraan toe te voegen: ,,Nee hoor, het staat vast. Ik stop er straks mee!”