Nieuws/Binnenland
445815
Binnenland

’Drugs en bedreigingen in opvang Autotron’

ROSMALEN - De noodopvang bij het Autotron in Rosmalen wordt geteisterd door doodsbedreigingen, vechtpartijen, brandgevaarlijke situaties en veelvuldig drugsgebruik. Asielzoekers spreken over een ’gevaarlijke situatie’. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zou nauwelijks ingrijpen.

Huisregels in de opvang worden veelvuldig overtreden, zeggen asielzoekers tegen het Brabants Dagblad. Zo werd ondanks het brandgevaar gerookt en eten gekookt in de slaaptenten. Tientallen asielzoekers in het kamp zouden regelmatig hasj en wiet gebruiken. Sommige bewoners zouden zelfs messen hebben.

Het COA stelt niets van ‘massale overtredingen van huisregels’ te weten. De kamers worden wekelijks gecontroleerd. "Maar we zullen nooit in kasten kijken, vanwege de privacy," zegt een woordvoerder.

Asielzoekers zeggen dat COA-medewerkers en beveiliging wel degelijk op de hoogte waren, maar zelden ingrepen. De beveiliging zou 's nachts en 's avonds uit slechts vijf mensen bestaan. "Ik denk niet dat het echte beveiligers zijn", zegt een Syriër tegen het Brabants Dagblad. "Bij een vechtpartij rennen ze hard weg."

In de noodopvang wonen sinds september zo'n vijfhonderd alleenstaande mannen, hoofdzakelijk uit Syrië en Eritrea.