Nieuws/Buitenland
445819
Buitenland

'Meer schendingen door noodtoestand'

PARIJS - De mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International waarschuwen donderdag opnieuw voor schendingen van mensenrechten als gevolg van de noodtoestand in Frankrijk. Volgens de organisaties misbruikt de politie haar nieuwe bevoegdheden steeds meer.

Volgens Franse wetshandhavers zijn er meer dan 3200 invallen bij moslims gedaan en zijn er tussen de 350 en 400 moslims onder huisarrest geplaatst.

,,Frankrijk is verantwoordelijk voor publieke veiligheid, maar de politie gebruikt zijn nieuwe bevoegdheden op een discriminerende en onrechtvaardige manier'', aldus Human Rights Watch. ,,Dit misbruik heeft families getraumatiseerd, reputaties bezoedeld en moslims zich tweederangsburgers laten voelen.''

Na de aanslagen in november in Parijs kondigde de Franse president François Hollande de noodtoestand af. Daardoor is het voor de autoriteiten makkelijker om mensen onder huisarrest te plaatsen en om huiszoekingen te doen zonder gerechtelijk bevel.

De noodtoestand geldt tot 26 februari. Het plan is om die periode met drie maanden te verlengen. De mensenrechtenorganisaties zijn tegen de verlenging.