Nieuws
445841
Nieuws

Koers schiet omhoog

ING voert winst stevig op

AMSTERDAM (AFN) - ING heeft zijn nettowinst in 2015 bijna verviervoudigd tot 4 miljard euro. De bank profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders, werd donderdag bekendgemaakt.

De enorme winstsprong kwam onder meer door eenmalige kosten, die de winst in 2014 nog drukten. Zonder die effecten steeg de onderliggende winst met bijna een kwart naar 4,2 miljard euro. In het vierde kwartaal steeg dit resultaat met 50 procent, naar 822 miljoen euro.

Beleggers waren blij met het nieuws. Kort na opening van de beurs stond het aandeel al 6,5% hoger. Daarmee koerste ING weer ruim boven de €10 per aandeel.

Stroppenpot slinkt

Door het aanhoudende herstel van de economie hoeft ING minder geld opzij te zetten voor mogelijke wanbetalingen op leningen dan voorheen. In het laatste kwartaal van vorig jaar slonk de stroppenpot daardoor naar 302 miljoen euro, tegen 400 miljoen euro een jaar eerder. De voorziening groeide in de laatste drie maanden van 2015 wel met 41 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Lees ook: 'Buffervrees' centraal bij jaarcijfers Nederlandse banken

Volgens topman Ralph Hamers ligt ING goed op koers. Hij voorspelde in een toelichting dat de groei dit jaar doorzet. Tegelijkertijd blijven de economische omstandigheden heel onzeker, voegde hij daaraan toe. In de eurozone, en vooral in Nederland, zet het herstel naar verwachting door. De economische transitie in China zorgt echter voor veel onzekerheid, net zoals de enorme daling van de olieprijs.

Voor het overgrote deel van de uitstaande leningen van ING is de lage olieprijs gunstig, zei risicodirecteur Wilfred Nagel. Slechts 3 procent van de balans kan erdoor worden geraakt. Als de huidige lage prijs (circa 30 dollar per vat) aanhoudt, lopen de risicokosten van ING volgens Nagel dit jaar licht op. Bij een verdere daling, naar 20 dollar, stijgen de kosten naar verwachting tot het peil van 2014.

Kosten toezicht

ING ziet ook de kosten voor het toezicht op de bankensector steeds verder oplopen. In 2015 liep die rekening met 52 procent op naar 620 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een verdere toename naar ongeveer 850 miljoen euro voorzien.

De bank liet vorige maand weten dat de nettowinst van het tweede kwartaal in 2014 met 1 miljard moest worden verlaagd doordat transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken waren verwerkt. ING zei donderdag dat de fouten zijn ontstaan door gebrekkige controle op specifieke, complexe transacties. De fouten zijn opgespoord en worden op korte termijn verholpen, zei financieel directeur Patrick Flynn.

ING stelt aandeelhouders een slotdividend voor van 0,41 euro per aandeel, waardoor de totale beloning voor aandeelhouders over 2015 uitkomt op 0,65 euro per aandeel.