Nieuws/Binnenland
445845
Binnenland

'Geen landelijk netwerk tegen komst azc's'

DEN HAAG - De politie heeft geen indicatie dat lokale actiegroepen die zich keren tegen de komst van vluchtelingen de krachten bundelen. ,,We hebben geen aanwijzingen dat er sprake is van een landelijk netwerk'', aldus een woordvoerster van de Nationale Politie donderdag. ,,We monitoren het wel, maar wie we in de gaten houden en hoe we dat doen, kunnen we om tactische redenen niet zeggen.”

Actiegroepen die willen voorkomen dat in hun regio een asielzoekerscentrum (azc) komt, zouden volgens regionale media steeds vaker samenwerken en meer overleg voeren over hun wijze van actievoeren. Het zou ook gaan om radicale groepen.

Maar het is volgens haar niet zo dat via sociale media massaal wordt opgeroepen om ergens te gaan betogen. ,,Wel zien we dat onder de mensen die betrokken zijn bij ordeverstoringen rond azc’s of inspraakavonden een enkeling tot een dergelijke groepering behoort'', aldus de woordvoerster. ,,Maar dat is dan wel iemand die ook in die buurt woont.'' Het is volgens de politie niet zo dat mensen vanuit Groningen naar Geldermalsen gaan om daar te protesteren tegen de komst van een opvangcentrum.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de politie vorig jaar ruim 4460 meldingen van incidenten rond asielzoekerscentra heeft geregistreerd. Maar die cijfers zijn volgens de politie nauwelijks te vertalen naar conclusies op landelijk niveau. Bij de politie houden tussen de 1500 en 2000 mensen zich bezig met zaken als identificatie van nieuwe vluchtelingen en incidenten in opvangcentra. Ook het handhaven van de openbare orde bij inspraaksessies in zogenoemde vluchtelingengemeenten behoort tot hun takenpakket.