Nieuws/Binnenland
446030630
Binnenland

Rechtszaak om Zwarte Piet in Apeldoorn

Zijn er enkel roetveegpieten met Sinterklaas in Apeldoorn te zien?

Zijn er enkel roetveegpieten met Sinterklaas in Apeldoorn te zien?

APELDOORN/ARNHEM - De gemeente Apeldoorn is voor de rechter gedaagd vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week zaterdag. Een nog onbekende bezwaarmaker wil dat de vergunning voor de intocht wordt geschrapt omdat er alleen roetveegpieten te zien zullen zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente. De rechtbank in Arnhem behandelt de zaak donderdag.

Zijn er enkel roetveegpieten met Sinterklaas in Apeldoorn te zien?

Zijn er enkel roetveegpieten met Sinterklaas in Apeldoorn te zien?

Omroep NTR besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Daartegen kwamen in Apeldoorn twee bezwaren binnen. Organisaties als anti-islambeweging Pegida en de nationalistische Nederlandse Volks Unie roepen publiekelijk op om als Zwarte Piet naar Apeldoorn te komen. Volgens de gemeente zijn deze groeperingen niet naar de rechter gestapt. Het gaat om een van de twee bezwaarmakers, maar een woordvoerder wilde dinsdag nog niet zeggen wie dat is.

Apeldoorn stelt zich nadrukkelijk neutraal op in de pietendiscussie, blijkt uit antwoorden op die kwestie op de internetpagina van de gemeente. „Als lokale overheid hebben we niet de pretentie om Nederland voor te schrijven wat de norm voor het uiterlijk van Piet zou moeten zijn. Of wat de toekomst van het sinterklaasfeest zou moeten zijn. Wat wij wel zien is dat de Apeldoornse samenleving de afgelopen jaren de weg van geleidelijke verandering volgde. Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat”, schrijft de gemeente.

Tevreden activisten

Of er in Apeldoorn volgend jaar ook alleen roetveegpieten zijn, moet de samenleving beslissen, aldus de gemeente. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die de laatste jaren demonstreerde bij de landelijke intocht vanwege zwarte pieten, is juist heel tevreden over de roetveegpieten in Apeldoorn. De actiegroep is volgende week dan ook niet in Apeldoorn, maar wel in andere gemeenten waar Sinterklaas nog zwarte hulpjes heeft.