Nieuws/Binnenland
44653514
Binnenland

Aydin C. kan levenslang krijgen vanwege afpersen Amanda Todd

NEW WESTMINSTER - De Nederlandse Aydin C. kan een levenslange gevangenisstraf krijgen in Canada nadat hij zaterdag schuldig werd bevonden aan afpersing, bezit van kinderporno, digitale stalking en het lastigvallen van een minderjarige. De 44-jarige C. is vijf keer schuldig bevonden en krijgt voor iedere misdaad een straf.

De 15-jarige Amanda Todd maakte in 2012 een einde aan haar leven uit wanhoop nadat ze drie jaar online was lastiggevallen. C. perste haar online af met seksueel beeldmateriaal. Een door haar op YouTube gepost filmpje waarin ze haar wanhoop uitsprak, maakte haar zaak wereldnieuws.

Voor het zogeheten ’sextortion is de maximumstraf in Canada levenslang, de minimumstraf daarvoor ligt op 4 jaar gevangenis. Voor het lastigvallen van Todd kan C. tussen de 1 en 14 jaar celstraf krijgen.

De advocaat van C., de aanklager en de rechter komen op 12 augustus bijeen om te af te spreken wanneer de zitting over de straf is. Meestal duurt het een aantal weken voordat de straf wordt bepaald.

C. is in 2018 in Nederland al tot ruim 10 jaar cel veroordeeld voor digitale stalking, afpersing en andere zedendelicten, de hoogst mogelijke straf. Hij werd in december 2020 uitgeleverd aan Canada. Ongeveer twee maanden geleden begon het proces tegen hem bij het Hooggerechtshof in New Westminster, een voorstad van het Canadese Vancouver.