446649
Binnenland

Scheiding Siamese tweeling ’medische sensatie’

BERN - Zwitserse artsen hebben een Siamese tweeling van acht dagen oud gescheiden. Het is de eerste keer dat zo’n ingreep geslaagd is bij zulke jonge kinderen, zegt het ziekenhuis in Bern. De artsen spreken van een ’medische sensatie’.

De twee meisjes, Lydia en Maya, zijn deel van een drieling. Het derde kind werd gezond geboren. De baby’s zijn acht weken te vroeg ter wereld gekomen. Samen wogen de twee kinderen maar 2,2 kilo. Ze deelden een lever, maar hadden verder alle vitale organen. De slagingskans van de operatie zou maar één procent zijn geweest.

De vijf uur lange ingreep is uitgevoerd op 10 december, twee maanden eerder dan de bedoeling was. De toestand van de meisjes werd zo slecht dat verder wachten geen optie meer was. Via de gedeelde lever van de meisjes stroomde een grote hoeveelheid bloed van de ene baby naar de andere. Het ene kind had daardoor te weinig bloed, terwijl de andere een veel te hoge bloeddruk had.

Tijdens de operatie zijn de lever en grote bloedvaten gescheiden. De twee meisjes maken het nu naar omstandigheden goed. „We zijn erg blij dat het nu zo goed gaat met de kinderen en de ouders,” zegt Steffen Berger, hoofd kinderchirurgie van het ziekenhuis in Bern.