Nieuws/Binnenland
446652
Binnenland

Boot Düsseldorf

Alleen maar winnaars

Het is best lastig om op een megabeurs als Boot Düsseldorf met 1800 exposanten uit 60 verschillende landen het overzicht te bewaren. Want in elk van de 17 hallen is zoveel te zien dat je snel tijd te kort komt. Gelukkig zijn in bijna elke hal winnaars van de diverse botenprijzen te vinden. Zij wijzen je de weg over waar je als eerste naar moet kijken.

In het eerste weekeinde kwamen liefst 80.000 bezoekers naar de Messe en dat was zelfs voor Duitse begrippen een record. Onder de gasten de meest bejubelde zeiler ter wereld, viervoudig Olympisch kampioen en America’s Cupwinnaar Sir Ben Ainslie, die het Zeilerscentrum bezocht. Hij liet namens sponsor Landrover zien welke kant het in zijn campagne voor de komende America’s Cup op gaat. Ainslie zal harder verder en hoger vliegen op de foilende AC 45 catamaran.

Anabolen

In het eerste weekend van de beurs werden door een internationale jury de Europese jachten van het jaar bekend gemaakt. Bij de zeilboten won de Hanse 315  de family cruiser categorie. Dit jacht is onlangs in deze krant belicht, net als de winnaar in de multiihull categorie, de supersnelle Dragonfly 25. De flonkerende Solaris 50 won in de categorie van de performance cruisers en de doordachte Grand Soleil 46 LC  werd de beste Luxury Cruiser. In de Special Yachts categorie won de Quant 23, een foilende sportieve zeilboot ‘met anabole steroïden’.

Bejubeld

Bij de motorboten waren er successen voor twee Nederlandse jachten. De onlangs door de Vaarkrant geteste Boarnstream 1200 Elegance Sedan won in de typisch Nederlandse categorie van de waterverplaatsende jachten (zie kader). Bij de jachten tot 45 voet was de aluminium Steeler NG 43 de alom bejubelde en terechte winnaar. Het was het tweede jaar achtereen dat de Drentse werf in de prijzen viel en dat kan geen toeval zijn. Winnaar in de categorie tot 25 voet werd de Four Winns V 255. En de afgelopen zomer door de Vaarkrant geteste Axopar28 werd overtuigend winnaar in de categorie tot 35 voet. Bij de jachten boven 45 voet won het vlaggenschip van de Poolse Galeon werf, de 500 Fly.

Champions League

Naast de prijswinnende jachten zijn er dit weekend nog zo'n tweeduizend andere zeiljachten, motorboten, RIB's, kano's, sloepen, opblaasbootjes, varende auto's, SUPboards, wakeboards, longboards, jetski's, waverunners, speedboten, superjachten, roeiboten, waterfietsen en pieremachochels te zien. Een ding werd heel duidelijk. Het gaat weer goed in de watersport. Er wordt weer volop verkocht en elke standhouder voelt zich een winnaar in de Champions League van de botenwereld. 

Beursinformatie

47 Boot Düsseldorf tot en met 31 januari

Messegelände Düsseldorf

Dagelijks open van 10-18 uur

Prijs: Dagkaart € 22, online € 16Tweedagenkaart € 31, online € 25