Nieuws/Binnenland
446655182
Binnenland

’Steker kliniek Veldzicht moordde ook al in Nigeria’

Na de moord werden bloemen gelegd bij de kliniek.

Na de moord werden bloemen gelegd bij de kliniek.

VELDZICHT - De patiënt uit de kliniek Veldzicht in Balkbrug die op 5 november een sociotherapeute doodstak en twee vrouwelijke collega’s met een mes verwondde, was een Nigeriaan die in zijn eigen land werd verdacht van in ieder geval één moord. De man was al dagenlang labiel en wist op de fatale dag in een kantoor een mes te bemachtigen.

Na de moord werden bloemen gelegd bij de kliniek.

Na de moord werden bloemen gelegd bij de kliniek.

Dat blijkt uit gesprekken met meerdere medewerkers uit de kliniek, bronnen rond het onderzoek naar het steekdrama en andere betrokkenen. De man was vanuit Nigeria, via Italië naar Nederland gekomen. Omdat hij in Italië asiel had aangevraagd, zou de man conform de Dublinverordening terug worden gestuurd naar dat land. Maar door de coronapandemie, zo melden de bronnen, waren reisbewegingen beperkt en bleef hij hier, waarna automatisch de asielprocedure werd opgestart wegens het overschrijden van een termijn.

Lees hier een volledige reconstructie van de fatale steekpartij in de kliniek:

Uit antecedentenonderzoek bleek dat de man in Nigeria verdacht werd van zeker een levensdelict. Hij belandde in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht omdat er sterke aanwijzingen waren voor de noodzaak van psychische hulp.

De Dienst Justitiële Inrichtingen ’bevestigt noch ontkent’ na vragen de herkomst van de man en de verdenking, maar wil en kan verder niets zeggen vanwege lopende onderzoeken naar het steekdrama. De dader pleegde zelfmoord na de aanvallen.