Nieuws/Binnenland
446898319
Binnenland

Bombrieven zijn ontploft in Amsterdam en Kerkrade

Amsterdam - In een tijdsbestek van een uur zijn woensdag twee bombrieven in ons land afgegaan: iets voor 8.00 uur was de eerste explosie in de postkamer van ABN Amro aan de Bolstoen 24 in Amsterdam. Een half uur later explodeerde een brief bij een postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat in Kerkrade. In beide gevallen vielen er geen gewonden. Vlak voor het middaguur werd bekend dat de politie ook een situatie met een verdachte brief in Maastricht onderzoekt. Daar is geen explosie afgegaan.

De brieven maakten vlak voor de ontploffing een sissend geluid, zo melden politiewoordvoerders ter plaatse.

Situatie Kerkrade

In Kerkrade ging het mis bij een postsorteercentrum van Ricoh voor de zakelijke markt. Daar waren negen mensen in het pand aanwezig toen de brief ontplofte. Volgens een woordvoerder nam een medewerker het pakketje aan en hoorde een sissend geluid, daarop werd het pakje weggegooid. Het personeel vluchtte de postkamer uit en even later volgde de explosie.

De negen medewerkers van het bedrijf in Kerkrade zijn opgevangen bij een naastgelegen bedrijf. De schade die is ontstaan door de explosie is onbekend. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is daar sinds 10.30 uur ter plaatse.

Tekst gaat door onder de foto’s

Iets voor 8.00 uur was het woensdagmorgen foute boel in Kerkrade.

Iets voor 8.00 uur was het woensdagmorgen foute boel in Kerkrade.

Hulpdiensten zijn ter plaatse bij het postsorteerbedrijf in Kerkrade.

Hulpdiensten zijn ter plaatse bij het postsorteerbedrijf in Kerkrade.

Situatie Amsterdam: inderdaad bombrief

Het poststuk dat woensdagochtend in Amsterdam-West ontplofte, was daadwerkelijk een bombrief. Dat meldt de politie, die eerder nog stelde dat de explosie vermoedelijk was veroorzaakt door een bombrief. De politie onderzoekt of er een verband is met eerder aangetroffen bombrieven.

Het regionale postsorteercentrum van ABN Amro aan de Bolstoen is tijdelijk ontruimd geweest. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vastgesteld dat er geen explosieven meer aanwezig waren. Inmiddels mogen de medewerkers weer naar binnen.

Politie voor de deur bij een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam waar een bombrief zou zijn ontploft.

Politie voor de deur bij een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam waar een bombrief zou zijn ontploft.

Collega vreselijk geschrokken

Een medewerker van het bedrijf zegt tegen De Telegraaf dat iemand een pakketje heeft opengemaakt en dat het explosief toen afging. „Die collega is vreselijk geschrokken. Het was geen hele zware explosie, maar wat precies gebeurd is weet ik niet, want ik stond er niet bij.”

Werknemer Cor van der Steen staat aangeslagen voor de deur. Hij stond wel op de plek waar de bombrief afging en zegt zich rot geschrokken te zijn. Op de vraag hoe het dan precies gebeurde, wil hij niet antwoorden: „Dat mag niet van de politie.”

"’Gelukkig niemand gewond’"

Kees van Dijkhuizen, topman ABN Amro is ook ontsteld „Ik heb met de mensen daar gesproken, ook met de medewerker die de brief heeft geopend. Het goede nieuws is dat er niemand gewond is geraakt. Het slechte nieuws is dat dit soort dingen helaas plaatsvinden.” ABN Amro presenteert vanmorgen de jaarcijfers. Er staan drie politie-auto’s en een brandweerwagen voor het hek.

Bij ABN Amro waren vooraf geen bedreigingen of andere signalen binnengekomen dat iemand het op de bank had voorzien, zei Van Dijkhuizen desgevraagd. Wel stelde hij dat ABN Amro vanwege de bombrieven die eerder naar andere bedrijven was verstuurd een veiligheidsprotocol opgesteld. „Gelukkig is er niets ernstigs gebeurd”, herhaalde bij. „We kijken nu samen met de politie naar de zaak. Het is idioot dat dit gebeurt, ook bij banken en andere bedrijven.”

Op het adres in Amsterdam staan volgens de Kamer van Koophandel vier bedrijven geregistreerd.

Situatie Maastricht

De politie onderzoekt in Maastricht een melding over een verdachte brief die is binnengekomen bij een pand van de ABN Amro aan de Avenue Ceramique. Volgens de politie is er niets ontploft. De mensen die in het pand aanwezig waren, worden ondergebracht in een gebouw in de buurt.

Onduidelijk of de brief is opengemaakt. De omgeving van het pand is afgezet.

Of deze melding verband houdt met de twee bombrieven die eerder op de ochtend ontploften bij een bedrijf in Amsterdam en een bedrijf in Kerkrade is onduidelijk.

Het is niet bekend of er een verband is tussen deze incidenten, maar een woordvoerder van de politie heeft wel laten weten daar rekening mee te houden.

Zeven eerdere bombrieven

Begin januari zijn zeven bombrieven bij diverse bedrijven bezorgd, in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde afzender gaat. Sindsdien zijn er voor zover bekend geen brieven meer opgedoken. Tot zich woensdag twee explosies voordeden.

Op 10 januari werd de zevende aangetroffen, in een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg, ook in de hoofdstad. Dat explosief was gericht aan een autobedrijf in Amsterdam waar eerder al een zogenoemde waarschuwingsbrief was aangekomen, zegt de politie in een toelichting. Deze brief bevatte een explosief dat zwaar lichamelijk letsel had kunnen aanrichten, zei de politie toen.

Okura

De bombrieven in januari kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad en een makelaarskantoor in Utrecht. Twee bombrieven zijn deels verbrand retour ontvangen door het Rotterdamse incassobureau CIB (Centraal Invorderings Bureau), dat er volgens de politie niets mee te maken heeft. Ook in januari werden nog twee bombrieven onschadelijk gemaakt, in een postsorteercentrum in Rotterdam.

Heeft u tips? App naar onze Whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952