Nieuws/Buitenland
447263424
Buitenland

Ook Duitsers gerepatrieerd uit Chinees coronavirusgebied

FRANKFURT - De Duitse regering heeft honderd landgenoten gerepatrieerd uit de door het nieuwe coronavirus getroffen regio Wuhan in China. De Airbus A310 van de luchtmacht landde zaterdagmiddag met enige vertraging door een omleiding in Frankfurt.

Daar stonden artsen en verplegers klaar om de 124 passagiers, van wie 24 met een andere dan de Duitse nationaliteit, te onderzoeken en te ondervragen. Voor eventuele zieken was een isoleerafdeling ingericht in de plaatselijke universiteitskliniek. Elf inzittenden moesten daarnaartoe voor een medisch vervolgonderzoek. Eén van hen heeft mogelijk de gevreesde virusinfectie opgelopen.Tests moeten dat uitwijzen. De uitslag wordt zondag verwacht.

De overige passagiers zijn in de loop van de avond naar een legerbasis in Germersheim gebracht, waar ze twee weken in quarantaine moeten blijven. Onder de in China opgehaalde mensen waren 21 kinderen jonger dan zeven jaar.

Het toestel, dat zaterdagmorgen in Wuhan was opgestegen, maakte een tussenlanding in Helsinki om bij te tanken in plaats van in Moskou. De Russische autoriteiten trokken de toestemming in, officieel omdat er te weinig capaciteit was op de luchthaven. Volgens minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer is daarover het laatste woord nog niet gesproken. Ze zal met haar collega van Buitenlandse Zaken toelichting vragen in Moskou.

Een woordvoerder zei dat bij vertrek geen personen met ziekteverschijnselen aan boord waren en voor zover vast te stellen ook geen verdachte gevallen. Alleen gezonden mochten mee. Ze hadden zich verzameld op het vliegveld van Wuhan en brachten daar ook de nacht door. De mensen met een buitenlands paspoort zijn vooral Chinezen. Verder was er een Roemeens - en een Amerikaans staatsburger. Allen hebben familiebanden met de Duitse repatrianten.

Het nieuwe coronavirus heeft in China inmiddels 259 levens geëist. De gezondheidscommissie in Peking meldde zaterdag een toename van het aantal besmettingsgevallen met bijna 2000 tot 11.791.