Nieuws/Buitenland
447427517
Buitenland

Duitse ic-arts: nog nooit zoveel mensen ziek gezien

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

BERLIJN - Het aantal mensen in Duitsland dat momenteel lijdt aan een infectie of ziekte ligt op een historisch hoog niveau, zegt voorzitter Christian Karagiannidis van de Duitse vereniging voor intensive care en spoedeisende geneeskunde tegen de Rheinische Post. „Het ziektecijfer onder de bevolking is momenteel extreem hoog, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.”

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Volgens Karagiannidis zijn in veel regio’s bijna alle ic-bedden bezet. Hij benadrukt dat coronavirusinfecties niet meer het grootste probleem zijn. „Momenteel bestrijden we een zeer breed scala aan ziekten: griep, RS-virus, coronavirus en andere luchtwegaandoeningen, plus de gebruikelijke noodsituaties.” De ic-arts hoopt dat de kerstvakantie voor verlichting zorgt, omdat dan vaak het aantal opnames daalt.

Naast het extreem hoge aantal patiënten kampen de Duitse ziekenhuizen ook met ziekteverzuim onder het personeel, hoge werkdruk, aanvallen gericht op het personeel en met leveringsproblemen van een aantal medicijnen, waaronder antibiotica en hartmedicatie. Ook de kindergeneeskunde heeft te maken met tekorten aan medicijnen, waardoor de zorg van jonge patiënten met luchtweginfecties mogelijk gevaar kan lopen.

Karagiannidis roept lokale medicijnfabrikanten op bepaalde middelen van tevoren te produceren en op voorraad te houden, zodat ze in voldoende mate aanwezig zijn. „Ik vind het zorgelijk voor een land als Duitsland dat we al heel lang keer op keer met zulke tekorten te maken hebben en dat dit tekort extra nijpend is geworden door de vele besmettingen.”