Nieuws/Binnenland
447844
Binnenland

Zorgbestuurders met billen bloot

Den Haag - Ziekenhuisdirecteuren en andere zorgbestuurders moeten maandag met de billen bloot over hun declaratiegedrag.

De Tweede Kamer wil dat de bestuurders uit zichzelf openheid geven over hun gedeclareerde etentjes, cursussen en hotelovernachtingen. De zorgsector staat tot nu toe stevig op de rem.

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn daar klaar mee. Het is de zorgbestuurders eerst achter de schermen gevraagd om alsnog hun declaratieadministratie openbaar te maken. Sommige instanties doen dat inmiddels ook, maar het gros blijft weigeren, zien VVD en PvdA. Vandaar dat ze nu in het openbaar tekst en uitleg willen. Dat gebeurt maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Bouwmeester vindt het gedrag van de weigerende zorgdirecteuren onuitstaanbaar. „In heel veel sectoren is transparantie over declaraties inmiddels al de norm. De zorg is achtergebleven, zit nog een beetje in de jaren ’80 met hun reflex van ’vertrouw ons nou maar’.”

Volgens Bouwmeester is die tijd echter voorbij. Ze hoopt dat de sector dat ook inziet. „Want waar geen wil is, is een wet”, zegt ze dreigend.

Ook coalitiepartner VVD draait de koppige zorgbestuurders de duimschroeven aan. „Het lijkt wel of ze iets te verbergen hebben”, zegt Kamerlid De Lange. „Maar deze discussie gaat wel over publiek geld. Meer transparantie doet heus geen pijn.”