Nieuws/Binnenland
447877
Binnenland

Herdenking van de Holocaust in Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam is zondag de Holocaust herdacht. Tijdens een bijeenkomst bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in het Wertheimpark stonden nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en andere belangstellenden stil bij de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz 71 jaar geleden.

Ook herdachten zij de miljoenen Joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen die door de nazi's zijn vermoord gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het gezelschap liep in een stille tocht naar het monument van gebroken spiegels dat gemaakt is door Jan Wolkers.

Burgemeester Eberhard van der Laan was een van de sprekers. Hij stelde dat sommige overlevenden in staat zijn om te praten over de vervolging, ,,met jongeren van nú. Dat stemt tot grote bewondering en dankbaarheid. Zij doen dat wellicht ten koste van zichzelf, maar in dienst van verdraagzaamheid voor iedereen''.

Ook zei Van der Laan dat als jongeren leren hoe antisemitisme en racisme ,,stapsgewijs uitgroeiden tot de Holocaust'' zij dan weten ,,dat de minste onverdraagzaamheid vandaag direct om actie vraagt''.